10 Mai

Data de 10 Mai, sărbătoarea Regatului României, interzisă de comuniști, ignorată de către autoritățile române de după 1989, este legată de trei evenimente cruciale din istoria modernă a țării noastre:

10-mai-1866.JPG

Pe 10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen sosește în București, capitala României, li depune jurământul în fața Parlamentului (tablou de Theodor Aman – Muzeul Aman, București).

1877.jpg

Pe 10 Mai 1877, după ce cu o zi înainte Parlamentul dezbatuse problema, Carol I proclamă solemn Independența absolută a României. Comuniștii, după 1947, au încercat să înlăture orice urmă a monarhiei din istoria țării, “mutând” sărbătorirea independenței pe 9 mai. În imagine, Carol I, pe frontul anitotoman, la Poradim (fotografie de Carol Popp de Szatmary, Biblioteca Academiei, Cabinetul de Stampe).

10-mai-1881.JPG

Și, în fine, pe data de 10 Mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României, iar România a fost ridicată la rangul de Regat (gravură publicatăa in Suddeutche Zeitung).

Citiți mesajul pe care Majestatea Sa Regele Mihai l-a adresat românilor acum douăzeci de ani, cu ocazia centenarului proclamării Regatului României.

Sursa cs.kent.edu

Si un alt eveniment mai puţin semnificativ – şi eu m-am născut tot în această zi cu o încărcătură specială.

LA MULŢI ANI TUTUROR TAURILOR ŞI ÎN SPECIAL CELOR NĂSCUŢI ÎN 10 MAI!

(Visited 8 times, 1 visits today)

Tweets

Follow @cuibus on twitter.

Cuibus Written by:

Photo, Food, Wine, Travel, Globetrotter, "U" Cluj, Dacia, Cluj-Napoca, Transilvania, Freelancer

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Notify of