Larry Watts despre Razboiul Secret pentru distrugerea Romaniei

Larry Watts despre Razboiul Secret pentru distrugerea Romaniei. Mostenirea Clandestina IV from Razboiul Secret on Vimeo.

Seria documentarå „MOŞTENIREA CLANDESTINĂ” prezintă în premieră conţinutul unei lucrări ştiinţifice care face lumină asupra relaţiilor României cu SUA şi URSS în perioada Războiului Rece şi dezvăluie războiul clandestin dus de blocul sovietic împotriva României: Fereste-ma Doamne de prieteni! Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania, Larry L Watts, Editura Rao, 2011.

Episodul al patrulea difuzat de TVR1 în cadrul emisiunii „Exclusiv – Documentarele Televiziunii Române” abordează subiecte sensibile din memoria colectivă: dramele românilor din Transilvania, Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta în relaţia cu etnicii maghiari, respectiv ruşi, experimentul Regiunii Autonome Maghiare impus de sovietici prin Constituţia Republicii Populare Române din 1952 şi încearcă să identifice sursa animozităţilor care au caracterizat relaţiile interetnice pe teritoriul românesc.

Expertul in servicii de informatii prof dr Cristian Troncota explica si faptul ca Moscova s-a folosit de alogeni pentru a conduce Partidul si Securitatea pana cand romanii au reusit sa scoata trupele rusesti si, apoi, consilierii sovietici din Romania si sa puna agentii NKVD de teapa lui Tismaneanu si Roman la respect. Acela a fost momentul declansarii razboiului blocului sovietic cu Romania, ca o continuare fireasca a razboiului secret ungro-rus pentru distrugerea Romaniei, urmat de infiintarea unitatii speciale ultra-secrete Grupa XX (tiparul lui “double-cross” in limbaj de contraspionaj) devenita ulterior UM 0110 “anti-KGB”. Filmul arata si riscul dezintegrării teritoriale căruia România i-a făcut faţă de-a lungul secolelor şi care a avut momentul culminant în decembrie 1989 şi apoi o recidivă în martie 1990.

Sursa principală a acestui film-document realizat de jurnalista de exceptie Monica Ghiurco (foto dreapta alaturi de autor) o constituie studiul profesorului american Larry Watts, intitulat „With friends like these…”, apărut în limba engleză la finele lui 2010 şi editat în limba română în mai 2011 la Editura RAO sub titlul „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni!…”.

Primele trei episoade din seria „MOŞTENIREA CLANDESTINĂ” difuzate de TVR în primăvara 2011 vor fi disponibile în curând şi în format DVD.

Surse: TVR.ro
LarryLWatts.com
ZiaristiOnline.Ro

(Visited 11 times, 1 visits today)

Tweets

Follow @cuibus on twitter.

Cuibus Written by:

Photo, Food, Wine, Travel, Globetrotter, "U" Cluj, Dacia, Cluj-Napoca, Transilvania, Freelancer

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Notify of