A fi om în 2035. Cum ne schimbăm în era inteligenței artificiale?
În ultimii ani suntem bombardați cu acest concept de inteligență articifială, inteligența este un atribut uman și nu are legătură cu un model creat de om bazat pe rețelele neuronale. Din păcate atît presa cât și unele firme au marketat rețelele neuronale ca fiind inteligență articială, strategie care poate să ducă în timp la o scădere de stimă de sine a oamenilor.
Mai multe detalii despre învățarea profundă și rețelele neuronale găsiți pe unite.ai
Totuși suntem bombardați zilnic cu diverse aplicații care „ne ajută” în rezolvarea mai rapidă a unor prelucrări de text, date, imagini ș.a.m.d., dar cu ce preț? Face față ritmul uman la vitezele uriașe care există în fluxul de informații în aceste aplicații? Avem un cod etic legat de aceste aplicații? Unde ajung aceste date/informații și cine mai protejează creația umană? Creația și creativitatea umană se va transforma doar într-un cod/QR/hologramă? Vor mai exista artiști, scriitori, profesori sau alte meserii care se estimează că vor dispărea în urmatorii ani? Sunt doar cîteva din întrebările pe care și le pun cercetătorii din diverse domenii de activitate.
Pentru o întelegere mai bună a acestui concet vă recomand să studiați acest raport – Being Human in 2035: Experts predict significant change in the ways humans think, feel, act and relate to one another in the Age of AI – realizat de peste 300 de cercetători din diverse domenii de activitate, pe acest topic pentru a vedea care va fi impactul acestor rețele neuronale în viața noastră. Cele mai importante subiecte tratate de aceștia sunt: inteligența socială și emoțională; capacitatea și disponibilitatea de a gândi în profunzime concepte complexe; încrederea în valori și norme larg împărtășite; încrederea în propriile abilități; empatia și aplicarea judecății morale; sănătatea mintală; sentimentul de autonomie/vointa/control asupra propriei vieți (adica agency); sentimentul identității și sentimentul de a avea un scop.
”Conceptul de sine „real” s-ar putea estompa într-o lume în care inteligența artificială construiește identități prin agenți care ghidează conținutul, contractele și relațiile. De fapt, „autenticitatea” nu va mai fi un standard relevant într-o lume guvernată de AI – o lume a clonelor și copiilor. Autenticitatea este, de facto, moartă.”
– Tracey Follows, CEO al Futuremade
”Ne îndrăgostim de tehnologiile propriei noastre înrobiri …Cu cât petrecem mai mult timp amuzându-ne, cu atât mai puțin cultivăm acele capacități și virtuți esențiale pentru autonomie umană, împlinire și societăți civile/democratice. De fapt, în forma extremă descrisă în Minunata lume nouă, nu mai suferim din cauza lipsei de libertate pentru că, pur și simplu, am uitat — sau nici măcar nu am învățat vreodată — ce înseamnă să urmărești autonomia umană.” – Charles Ess, profesor emerit de etică la Universitatea din Oslo
„Fericirea multor oameni provine, cel puțin parțial, din sentimentul că lumea are nevoie de ei într-un fel, că au o utilitate. Cred că inteligența artificială va pune probabil capăt acestei utilități.”
– Otto Barten, director al Existential Risk Observatory
De aici vă puteți descărca și pdf-ul acestui studiu – Full Report
Să vă bucurați de viață și de natură cât mai mult, cât se va mai putea!
Carpe Diem!
