Cele mai citite,  Zi de zi

Cum se obtine viza pentru China?

Astăzi o să vă povestesc despre experiența mea, la cald, cu cei de la Consulatul Chinei. Dacă pentru Rusia viza se obține destul de ușor și poate să meargă și altă persoană cu pașaportul vostru, dacă mergeți pentru prima dată în China trebuie neapărat să vă prezentați la Consulatul din București, ca și în cazul meu.

Dacă vreți să mergeți ca și turist procedurile sunt destul de simple și nu am auzit să fie probleme cu acordarea vizei, dar dacă mergeți ca și oameni de afaceri procedurile sunt mai complicate și cei de la ghișeu sunt mult mai prevăzători. Pentru cei care doresc să călătorească în China trebuie să obțină viza de la Consulatul din București (Consulatul din Constanța s-a închis de curând), iar documentele necesare le găsiți pe site-ul oficial – Ambasada Chinei în România

Mare, mare atenție la Programul cu publicul, care este de la luni până vineri, dimineața între orele 09-11:30 (cu excepția sărbătorilor chinezilor și ale românilor)! Deci vă recomand să ajungeți acolo cât mai dimineață cu putință. Eu am ajuns la 7,30 și aveam numărul 17 și nu eram sigur dacă o să pot intra până la ora de închidere. Totuși numărul meu a apărut la ghișeu pe la 11:10. De obicei se stă mai mult, dar nu vă bazați pe asta, cei de la ghișeu stau de obicei până la 12-12:30, după care revin pe la 14,30 și procesează toate numerele ridicate diminieața până la ora 11:30, nu este o regulă și am întâlnit persoane care au fost trimise acasă pentru că s-a terminat programul cu publicul și nu au mai deschis în ziua respectivă.

Chiar dacă aveam toate actele în regulă, la instituțiile care sunt foarte șablonate, e bine să nu faceți scandal, pentru că nu prea există flexibilitate și personal vă recomand să nu completați cel puțin o poziție pentru a nu fi “perfect” .

Fraze de genul: lasă că vorbesc cu ambasadorul, vorbesc cu șeful tău, vreau să vorbesc cu superiorul tău..să nu le folosiți pentru că funcționarii vor chema paza și vă vor scoate elegant afară din clădire și va trebui să reveniți în ziua următoare.

Deşi am crezut că dosarul meu este perfect, totuşi la ghişeu a fost respins dosarul pe motiv că fotocopia paşaportului este mai mare cu 2mm decât originalul. Prima dată am crezut că este o glumă, dar nu era, doamna de acolo era foarte serioasă şi mi+a măsurat paşaportul şi fotocopia. Copacul unde mi-am făcut fotocopia nu avea setarea 1:1 şi de acolo a apărut acea diferenţă insesizabilă cu ochiul liber, dar la măsurătoare nu puşcau. Asta e am ieşit din Consulat şi am cautat un fotocopiator pentru a remedia situaţia şi a putea depune dosarul înainte de pauza de masă. La vreo 4 străzi am găsit un magazin cu legume-fructe, care avea şi un fotocopiator şi astfel am reuşit să depun în timp dosarul pentru viză. Am primit o recipisă cu data când trebuie să mă prezint după paşaport (după 5 zile) şi suma pe care o am de achitat la banca Unicredit. Plata se face doar în data în care ridicaţi paşaportul şi găsiţi la 2 străzi o filială unicredit unde puteţi să faceţi plata.

Recomandări

Există 4 tipuri de vize: una valabilă 3 luni cu o singură intrare, cu 2 intrări, cu mai multe intrări valabilă 6 luni și anuală cu multimple intrări.  Taxa variază în funcție de perioadă, în cazul meu taxa este de 240 lei, deoarece am aplicat pentru prima variantă cu o singură intrare și în regim normal de procesare a dosarului (5 zile). Dacă în schimb doriți viza în regim de urgență (2-3 zile) se achită o taxă sumplimentară de 90 lei/persoană, sau în regim de supraurgență (1-2 zile) 120 lei/persoană (Acest tip de regim se acorda numai în situații speciale).

Pentru orice timp de viză aveți nevoie de documentele de bază, iar dacă există particularități există mai multe detalii pe site-ul oficial.

Documente de bază:

Pașaport – Valabil mai mult de 6 luni de zile, cu pagini libere pentru lipirea vizei, şi o fotocopie (1:1) dupa pagina informațiilor personale a pașaportului.

Formularul de viză

Fotografie – Neapărat să fie după modelul cerut (33×48 mm, pe fundal alb și cu niște proporții bine definite), nu pe fundal colorat, gri sau alte variațiuni!

Rezervarea biletului de avion si rezervarea la hotel pentru întreaga durată a sederii

Invitație din China pentru care merg în interes de afaceri. mare atenție la ce trebuie să conțină această invitație:

a. Informaţii despre solicitant (numele întreg, sexul, ziua de naşterii, numărul pașaportului etc)

b. Informaţii despre călătoria planificată (scopul vizitei, data de sosire și plecare, locul/ locurile de vizitat, relația dintre solicitant și persoana/ instituția care face invitația, sursa financiară pentru această deplasare)

c. Informaţii despre persoană/instituția care face invitația (nume, prezentare, telefon de contact)

b. Formularul de viza si o fotografie tip pasaport recenta pe fond alb care sa fie lipita pe formular in dreapta la locul mentionat (cerinta pozei).

d. Ștampila roșie și semnătura în original.

e. Dacă este vorba despre un cetăţean străin, dovada şederii legale în România ca permis de ședere valabil sau certificat de înregistrare. Este necesar originalul şi copia actului care atestă şederea, rezidenţa, studiul sau serviciul în România.

Dacă ați obținut în trecut o viză pe un pașaport vechi și doriți o altă viză într-un pasaport nou, este necesară copia xerox a vechiului pasaport și a vizei vechi (Dacă noul pașaport este cu un alt nume, atunci este nevoie și de o copie a documentului care atestă schimbarea numelui).

Timpul de procesare a documentelor:

Pentru viza cu ridicare în regim normal sunt necesare 5 zile lucrătoare.

Pentru viza cu ridicare în regim de urgenţă sunt necesare 2-3 zile lucrătoare.

Pentru viza cu ridicare în regim de supraurgenţă sunt necesare 1-2 zile lucrătoare

Mai multe detalii despre această deplasare o să aflaţi în articolele următoare.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments