Ce trebuie să ştiţi despre paliație?
Îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și a familiilor lor, care se confruntă cu o boală care poate pune viața în pericol, prin prevenirea, evaluarea și tratarea durerii și a altor probleme fizice, psihosociale și spirituale.
Îngrijirea paliativă:
• Oferă alinare de durere și alte simptome de suferință;
• Nu intenționează nici să grăbească, nici să amâne moartea;
• Integrează aspectele psihologice și spirituale ale îngrijirii pacientului;
• Oferă un sistem de sprijin pentru a ajuta pacienţii să trăiască cât mai activ până la moarte;
• Oferă un sistem de asistență pentru a ajuta familia să facă față în timpul bolii pacientului;
• Utilizează o abordare în echipă pentru a respecta nevoile pacienților și familiilor lor, inclusiv consilierea în caz de rău, dacă este indicat;
• Va îmbunătăți calitatea vieții și, de asemenea, poate influența pozitiv cursul bolii;
Scopul îngrijirii paliative este de a ameliora suferințele pacienților și familiilor lor prin evaluarea și tratamentul cuprinzător al simptomelor fizice, psihosociale și spirituale experimentate de pacienți. Pe măsură ce moartea se apropie, simptomele unui pacient pot necesita paliație.
În timp ce moartea este o parte normală a vieții, din păcate este adesea tratată ca o boală. În consecință, multe persoane mor în spitale, singure și în suferință. Îngrijirea paliativă se concentrează în principal pe anticiparea, prevenirea, diagnosticarea și tratarea simptomelor resimțite de pacienții cu o boală gravă sau care poate pune viața în pericol.
Ajutarea pacienților și a familiilor lor să înțeleagă natura bolii și prognosticul este un aspect crucial de paliație. În plus, specialiștii în îngrijire paliativă ajută pacienții și familiile lor să stabilească îngrijiri medicale adecvate și să alinieze obiectivele de îngrijire ale pacientului cu cele ale echipei de asistență medicală.
Tratamentul de paliație stabilește obiective pentru ameliorarea suferinței în toate etapele bolii și nu se limitează la îngrijirea confortului sau îngrijirea sfârșitului vieții. De aceea, este important să distingem că deși spitalele oferă îngrijiri paliative, îngrijirea paliativă nu este un ospiciu.
Alinarea suferinței este un obiectiv esențial al îngrijirii de paliație. Pentru tratament, însă, pacientul trebuie să recunoască mai întâi durerea și suferința. Acest concept este central pentru evaluarea și diagnosticul durerii și suferinței. O ameliorare optimă a durerii nu va fi posibilă dacă nu sunt abordate toate elementele durerii totale.
Gestionarea simptomelor fizice comune
Pacienții care se apropie de sfârșitul vieții pot prezenta simptome extreme, care includ suferință fizică, spirituală și psihosocială. Prevenirea și gestionarea acestor simptome, optimizând în același timp calitatea vieții pe parcursul procesului, este scopul paliației dar nu numai.
Factorii importanți pentru pacienții bolnavi grav includ controlul adecvat al durerii și al altor simptome, obținerea sentimentului de control de sine, găsirea de sens în viață și ameliorarea sarcinilor de îngrijire ale familiei și a persoanelor dragi.
Rolul îngrijirii paliative la sfârșitul vieții este de a alina suferințele pacienților și familiilor lor prin evaluarea și tratamentul cuprinzător al simptomelor fizice, psihosociale și spirituale ale pacienților. Pe măsură ce moartea se apropie, povara simptomatică a unui pacient se poate agrava și necesită o paliație mai agresivă. Pe măsură ce măsurile de confort se intensifică, la fel și sprijinul acordat familiei unui pacient care moare.