Expediție în trecut
Emil Racoviță vă invită la o „Expediție în trecut”
Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Serviciul public pentru Administrarea obiectivelor culturale și Centrul de informare turistică al municipiului Cluj-Napoca vă invită Luni, 16 noiembrie 2015, ora 12.00, la vernisarea expoziției „Expediție în trecut”.
Evenimentul va avea loc la Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 35.
Expoziția „Expediție în trecut” este dedicată savantului și conține o parte dintre cele mai interesante obiecte care aparțin Colecției „Emil Racoviță”: microscopul pe care omul de știință l-a utilizat în timpul expediției antarctice „Belgica”, corespondența dintre speolog și o parte din membrii echipajului vasului „Belgica”, caietul cursului de antropologie al studentului Emil Racoviță din timpul studenției lui la Sorbona.
Colecția „Emil Racoviță” aparține Institutului de Speologie din Cluj-Napoca.
*Emil Racoviță (15 noiembrie 1868, Iași – 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și habitate subterane de apă).
Racoviță a fost naturalistul expediției antarctice „Belgica”, ocazie cu care a strâns peste 1200 de mostre zoologice și peste 400 de mostre botanice, colecționate din Patagonia până în Antarctica și din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediții. Colecția a fost documentată fotografic prin peste 200 de clișee. Cercetările științifice realizate de marele savant asupra cetaceelor (balenelor) sunt considerate studii de referință și la ora actuală. Savantul a studiat comportamentul acestor extraordinare mamifere, de aceea, Emil Racoviță este considerat unul dintre părinții etologiei (studiul comportamentului animalelor).
În 1920, a fondat la Cluj primul Institut de Speologie din lume, rezultatele cercetărilor biospeologice fiind absolut remarcabile: peste 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție de 50.000 de exponate ale faunei cavernicole.
A fost director al Institutului de Speologie între 1920-1947, senator al României din partea Universității Cluj (1922-1926), rector al Universității din Cluj (1929-1930) și președinte al Academiei Române (1926-1929).
Str. Baba Novac, nr. 35
Orar: zilnic 10.00-18.00
Intrarea Liberă!.