ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ, COMBĂTUTĂ PRIN REDUCEREA CONSUMULUI DE CARNE
Oamenii ar trebui să consume mai puţină carne pentru a combate încălzirea globală, susţine Rajendra Pachauri, şeful Comisiei Interguvernamentale asupa Schimbărilor Climatice a ONU (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), citat de BBC. Expertul Organizaţiei Naţiunilor Unite va face această recomandare luni seară, în cadrul unui discurs pe care îl va susţine la Londra.
Cifrele ONU indică faptul că în urma producţiei de carne sunt eliberate mai multe gaze cu efect de seră decât transporturile, cu toate că purtătorul de cuvânt al Uniunii Fermierilor Britanici susţine că emisiile de metan sunt în scădere.
„Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Hrană şi Agricultură (FAO) a estimat că 18 la sută din totalul emisiilor de gaze de seră sunt rezultatul producţiei de carne”, a declarat Rajendra Pachauri pentru BBC News.
„Aşadar, aş dori să subliniez faptul că, printre măsurile care trebuie luate în considerare pentru stoparea încălzirii globale, se numără şi schimbarea dietei”, a precizat expertul ONU.
Rajendra Pachauri a fost reales de curând preşedinte al IPCC, organismul care evaluează schimbările climatice pentru guvernele lumii.
Procentul de 18 la sută obţinut de FAO include gazele cu efect de seră emise de fiecare dintre etapele parcurse la producerea cărnii: defrişarea zonelor împădurite, producţia şi transportul îngrăşămintelor, combustibilii fosili folosiţi de utilajele agricole, şi, nu în ultimul rând, emisiile de gaze ale animalelor în urma digestiei.
IPCC susţine că transporturile sunt responsabile de doar 13 la sută din emisiile de gaze de seră.
Fotografie: Cosmosmagazine.com
Sursa Antena3.ro.