Love you Romania

10 Mai

Data de 10 Mai, sărbătoarea Regatului României, interzisă de comuniști, ignorată de către autoritățile române de după 1989, este legată de trei evenimente cruciale din istoria modernă a țării noastre:

10-mai-1866.JPG

Pe 10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen sosește în București, capitala României, li depune jurământul în fața Parlamentului (tablou de Theodor Aman – Muzeul Aman, București).

1877.jpg

Pe 10 Mai 1877, după ce cu o zi înainte Parlamentul dezbatuse problema, Carol I proclamă solemn Independența absolută a României. Comuniștii, după 1947, au încercat să înlăture orice urmă a monarhiei din istoria țării, “mutând” sărbătorirea independenței pe 9 mai. În imagine, Carol I, pe frontul anitotoman, la Poradim (fotografie de Carol Popp de Szatmary, Biblioteca Academiei, Cabinetul de Stampe).

10-mai-1881.JPG

Și, în fine, pe data de 10 Mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României, iar România a fost ridicată la rangul de Regat (gravură publicatăa in Suddeutche Zeitung).

Citiți mesajul pe care Majestatea Sa Regele Mihai l-a adresat românilor acum douăzeci de ani, cu ocazia centenarului proclamării Regatului României.

Sursa cs.kent.edu

Si un alt eveniment mai puţin semnificativ – şi eu m-am născut tot în această zi cu o încărcătură specială.

LA MULŢI ANI TUTUROR TAURILOR ŞI ÎN SPECIAL CELOR NĂSCUŢI ÎN 10 MAI!.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments