17 ianuarie Ziua Gastronomiei Italiene
Cine nu a mâncat o pizza, niște paste cu parmezan, un tiramisu, o înghețată italiană? Cred că majoritatea dintre noi au consumat cel puțin odată în viața un produs culinar din gastronomia italiană. Uite că ei știu să-și promoveze ce au bun în ogradă și peste hotare, iar cea mai bună dovadă în acest sens stau veniturile care au intrat din exportul de produse agro-alimentare Made in Italy, care au ajuns la vânzări de 15,2 miliarde de euro cu o creștere de 11,2% față de anul trecedent, depășind industria auto care a făcut doar 13,1 miliarde de euro, conform ISTAT (Institutul Național de Statistică din Italia).
Data de 17 Ianuarie a fost desemnată ca fiind Ziua Internațională a Gastronomiei Italiene (International Day of Italian Cuisines – IDIC) care a ajuns la a șasea ediție în 2013. Această idee cu IDIC a venit de la o acțiune a itchefs-gvci.com, vocea unei rețele de oameni implicați în alimentația publică, foarte activi pe grupul virtual al bucătarilor italieni (Gruppo Virtuale Cuochi Italiani – GVCI). Ziua de anul acesta a fost dedicată unui produs îndrăgit de mai toată lumea – TIRAMISU. Tiramisu Day se va sărbători peste tot în lume unde există un restaurant cu specific italian sau în casele celor care iubesc acest preparat dulce despre care americanii spun că este o bucată din paradis în gura noastră („A piace of paradise in your mouth”).
Întâmplător sau nu în 18 ianuarie Michelle, soția lui Obama, își va sărbători ziua de naștere la un restaurant italian faimos din Washington, – Cafe Milano – realizat de italianul Franco Nuschese, care este de peste 20 de ani în SUA.
Meniul pregătit de acesta pentru cina primei doamne a Americii și prietenii săi a fost : mozzarela di bufala, peperoni marinati, ca aperitiv, felul I: fusilli bucati alla genovese con pecorino romano, felul II: cernia con purea di finocchio e cime di rapa, tagliata di manzo al sale nero, desert: ricotta e pera. (via Corriere) Am lăsat intenționat meniul în italiană deoarece îmi place ca numele unor preparate locale să nu fie tradus pentru că se pierde foarte mult, la fel cum produsele românești nu le-aș traduce. Dau doar un exemplu, cum s-ar traduce Sarmalele în italiană – foglie di vite/cavolo arrotolate e ripiene di riso e carne..își pierde tot farmecul după părere mea.
Tot în 17 ianuarie se vor decerna premiile Gastronomiei Italiene Grana Padano în New York și vor fi oferite celor care au avut un rol important în promovarea culturii eno-gastronomică italiene peste hotare. Din jurio vor face parte Davide Paolini și Luigi Cremona.
Cam atât despre Ziua Gastronomiei Italiene, sper să avem și noi cât de curând o astfel de zi, să protejăm și să ne promovăm mai bine preparatele tradiționale. Oare când vom avea și noi un produs alimentar cunoscut în toată lumea? Oare când vom ajunge iarăși în Top10 la producția agro-alimentară pe anumite segmente? Deci Italia cu o suprafață puțin mai mare decât cea a României face doar pe exporturile de produse agro-alimentare peste 10% din PIB-ul României care este cam la 125-150 miliarde de euro. La noi de ce nu se poate oare?
Până atunci puteți să vă îndulciți cu un Tiramisu 100% italian.
Poftă bună!.
[…] zilele trecute a fost Tiramisu Day, astăzi mă gândeam să vă arăt cum se prepară un Tiramisu ca la mama lui ăn Italia. În […]