17 noiembrie Ziua internationala a studentilor

Sursă foto: 17thofnovember-internationaldayofstudents

Astăzi este Ziua Internațională a Studenților de pretutindeni, o zi internațională a activismului studențesc.

În această zi se comemorează atacul nazist din 17 noiembrie 1939 asupra Universității din Praga, după manifestațiile împotriva uciderii lui Jan Opletal și a ocupației Cehoslovaciei. Au fost executați liderii studenților, iar 1200 au fost trimis în lagărele de concentrare. Profesorii și elevii care au fost executați în această zi: Josef Matousek, Jaroslav KLIMA, Jan Weinert, Josef Adamec, Jan Černý, Marek Frauwirt, Bedřich Koukala, Václav Šafránek, František Skorkovský.
La 17 noiembrie 1973 a fost ocupată Politehnica din Atena când cu ajutorul unui tanc au fost strivite porțile acesteia, tot în 17 noiembrie 1989 tot tancurile au fost folosite pentru a sparge manifestațiile studenților din Cehoslovacia. După acest episod a început Revoluția de catifea.
Consiliul Internațional al Studenților din Mumbai din 2004 a decis ca data de 17 noiembrie să fie Ziua Internațională de Mobilizare a Studenților.
Întotdeauna elevii și studenții au început mișcările de schimbare în vremurile mai grele, din păcate aceste luări de atitudine apar atunci când există o criză sau o încălcare gravă a drepturilor omului.
Elevii și studenții trebuie să lupte în continuare pentru drepturile fundamentale ale omului și nu numai, iar prin astfel de acțiuni vor transmite și generațiilor viitoare aceast spirit universitar.

Coincidență sau nu astăzi este și ziua celor de la ucluj.ro care astăzi împlinesc 9 ani de activitate și pe această cale le doresc La cât mai mulți ani! HAIDE U!

 

(Visited 31 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments