Cultura & Media

300

 

De curând am văzut filmul 300 care are ca subiect principal lupta de la Termopile celor 300 de luptători spartani împotriva unei imense armate a imperiului persan. Sunt multe discuții referitoare la această luptă, dacă erau 2 milioane de luptători împotriva a 300-500-1000 de spartani și prietenii lor. Herodot spune că a fost vorba de 300 de războinici spartani, însoțiți de circa 900 de hopliti, 400 de tebani și 700 de voluntari tespieni, aliați de neclintit ai Spartei. Acesta uită însă să menționeze și ajutorul primit din partea altor 10 cetăți elene, ajutor care ar fi ridicat numărul soldaților aflați sub comanda lui Leonidas la peste 7000 de oameni. Oricum erau mai puțini decât cei 200.000 de soldați persieni după cum afirmă unii istorici. Se spune că împăratul persan ar fi așteptat patru zile înainte de a începe bătălia, în așteptarea unui răspuns clar din partea armatei elene, și în speranța că aceasta va ieși la luptă în câmp deschis.
Ascunși în îngusta trecătoare de la Termopile, spartanii erau însă conștienți că doar așa vor anihila avantajul numeric al persilor, și ca răspuns la cererea lui Xerxes de a depune armele, aceștia aveau să sculpteze în peretele muntelui, un răspuns vizibil și astăzi: ”Veniti de le luați!”. În prezent, locul în care se poate citi declarația spartană este un adevărat loc de pelerinaj pentru greci și pentru milioanele de turiști dornici să calce pe urmele neînfricaților războinici eleni.
În ciuda enormei disproportionalitati numerice dintre cel două forte, determinarea spartanilor avea să fie remarcată și de conaționalii atenieni; cei care întrebându-i pe aceștia cum vor putea face față milioanelor de săgeți persane, a căror mulțime se spune că acoperea lumina soarelui, aveau să primeasca următorul răspuns: „Cu atât mai bine, vom lupta la umbră!”. Declarația rămasă celebra îi aparține soldatului Dienekes, cel care avea să se dovedească într-un final, cel mai curajos dintre razboinicii lui Leonidas.

Oricare ar fi adevărul istoric filmul respectă în mare măsură ce se știe despre această bătălie, atât doar că sunt efecte speciale unele mai SF sau chiar horror. Personal mi-a plăcut filmul și cred că ar trebui să-l vedeți și voi dacă sunteți amatori de acest gen de film..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments