Fotograful ambulant – UPDATE!
Dacă în trecut sugestiile amicale pe care le-am oferit fotografului Andrei Niculescu (cel în negru), în ceea ce privește riscurile la care se supune postând fotografii cu oameni necunoscuți pe Facebook fără acordul acestora, nu au fost luate în serios, reacția maselor a avut efectul scontat până la urmă. Acesta și-a închis sau a fost suspendat contul de câtre Facebook! Mai multe persoane au fost deranjate de tupeul acestui fotograf care posta ilegal fotografii fără a avea acordul persoanelor în cauză. Mă bucur că presa și oamenii au făcut front comun pentru a stopa acest demers inutil de a fotografia tot Clujul. Una este să faci un portret artistic, iar apoi peste ani să zic îl publici într-un album cu fotografii artistice și alta să faci un „recensământ” în stilul poliției cu toți cetățenii din Cluj-Napoca și din alte orașe. Ce este mai grav că acesta a făcut chiar și expoziții cu aceste fotografii. Înțeleg să faci după ani de zile, dar nu de pe o zi pe alta.
Avocatul Sergiu Bogdan, profesor de Drept la Universitatea Babes-Bolyai Cluj, explică pentru Citynews:
”Ca publicarea unor fotografii pe retelele de socializare nu este foarte clar reglementata in prezent. In mod normal nu poti folosi intr-un spatiu public imaginea unei persoane fara ca aceasta sa-si fi dat acordul in acest sens. S-a gasit insa o portită prin publicarea imaginilor pe retelele private, cum este facebook, care de fapt nu sunt atat de private pe cum lasa sa se inteleaga si permit usor accesul unui public larg”.
Să vedem exact și ce zice Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe:
Articolul 88(1) Utilizarea unei opere care conţine un portret necesită consimţământul persoanei reprezentate în acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul să o reproducă sau să o utilizeze fără consimţământul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani după moartea persoanei reprezentate.(2) În lipsa unei clauze contrare, consimţământul nu este necesar dacă persoana reprezentată în portret este de profesie model sau a primit o remuneraţie pentru a poza.(3) Consimţământul prevăzut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care conţine portretul:a) unei persoane general cunoscute, dacă portretul a fost executat cu ocazia activităţilor sale publice;b) unei persoane a cărei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezintă o adunare, un peisaj sau o manifestare publică.
Dacă bunul simț nu s-a activat, mai există legi în țara asta și dacă el preferă să aibă 100-200-300 sau mai multe sute de procese e problema lui. Cred că mai bine și-ar folosi talentul de fotograf în altă direcție și nu prin tribunale pentru o încălcare gravă a vieții private a cetățenilor. Totuși multe din fotografiile realizate de acesta se află în continuare pe alte site-uri (popraul, artactmagazine, 7tutoriale.ro, estetica-blogului, flashme , valy1970)..să sperăm că vor dispărea în timp și acestea.
Să sperăm că viața cetățenilor nu va mai fi violată grav de astfel de fotografi mai șturlubatici să zic așa.
Nu contest fotograful Andrei Niculescu, chiar am văzut fotografii faine făcute de el de la diverse manifestări, dar nu pot să rămân pasiv la acțiunea de a fotografia cetățenii și apoi să scoți la vânzare astfel de fotografii.
UPDATE!
Pagina de FaceBook a lui Andrei Niculescu este iar online..
Articolele care vorbesc despre activitatea acestuia:
.
Niculescu nu face treaba buna nici daca e platit… mi-a luat banii pentru sedinta foto de la nunta si am primit un sfert din poze, asta dupa amenintari si negocieri, initial mi-a zis ca le-a pierdut pe toate.. Omul asta are o nesimtire si un neprofesionalims iesite din comun. Acum banuiesc ca face poze stradale pentru ca nu poate mai mult de atat.. nu fura doar banii oamenilor ci si imaginea lor..
Trist ca exista astfel de fotografi care nu respecata clientul..
Nu te lasa Niculescu faci o treaba foarte buna continua.