Confesiuni despre arta si viata- Radu Beligan 18 Nov 2013
Un spectacol de exceptie sustinut de maestrul teatrului romanesc, Radu Beligan, la Opera Națională din Cluj-Napoca de la ora 19! La 94 de ani, artistul spune publicului o poveste cât o viață de om. Propria sa viață.
M-am născut odată cu România Mare şi sunt ombilical legat de ea. Nu e o calitate, e un minunat blestem. Am putut rezista unor ispite uluitoare. Nu m-am putut despărţi niciodată de ea. Am trăit aici mult, am traversat patru dictaturi şi pot să vă spun acum, în gura mare, că am fost necredincios regimurilor şi-ntotdeauna credincios României”.
Sceptic sunt impotriva tinerilor aspiranti. Am constatat ca nu prea le place sa li se dea sfaturi batranesti. Si au dreptate.
“Am avut prilejul sa-l vad pe Laurence Olivier la premiera lui Othello. Succesul a fost fulminant. Pe tot parcursul reprezentatiilor, intreaga trupa era vrajita de interpretarea lui si o spunea dupa fiecare spectacol. Intr-o seara insa, interpretarea lui a fost atat de extraordinara – a jucat mai bine decat oricand – incat, la finalul spectacolului, intregul ansamblul se randuise de-a lungul coridorului care ducea la cabina lui si-l aplauda frenetic. Olivier a trecut pe langa ei fara un cuvant si s-a incuiat in cabina. Stupoare! Ce-o fi cu el? Unul din apropiati bate la usa. “Ei, ce s-a intamplat? Deschide, te rog!” Usa se deschide. “Nu inteleg ce s-a intamplat! Ai fost extraordinar, a fost cea mai mare seara a ta in acest rol!”. “Stiu, stiu, dar tocmai de-asta sunt disperat. Fiindca nu stiu cum am facut, ca sa mai pot face si altadata”.”
“Tolstoi i-a scris odata lui Cehov: “Piese lui Shakespeare sunt destul de proaste, dar ale dumitale sunt si mai rele”. In 1933, Fred Astaire dadea prima lui proba in studiourile Metro-Goldwyn-Mayer. Directorul studioului si-a notat: “Nu poate juca, cam chelios. Stie putin sa danseze”. Fred Astaire a pastrat toata viata aceasta notita deasupra semineului din faimoasa lui locuinta din Beverly Hills. Da, nu-i poti convinge de valoarea ta in arta decat cu multa truda!”
“De la Lucia Sturdza-Bulandra am invatat, ca pentru a face meseria de actor, ai nevoie, in primul rand, de o mare sanatate fizica si morala. Trebuie, vorba lui Maiorescu, “sa-ti reziste celula”. Cat priveste talentul, ea era de parerea lui Chateaubriand, care sustinea ca “Talentul nu este altceva decat o indelungata rabdare”..