Dragonii musca din stadionul Ion Moina
Remus Campeanu trist si fericit in acelasi timp
Astazi 20.11.2008 ora 14 a inceput demolarea Tribunei II de pe batranul stadion Ion Moina. Nu stiu ce sa zic..cu un ochi plang de tristete, iar cu celalalt de fericire pentru ca se deschide in sfarsit portita spre un stadion mai modern pentru frumosii suporteri ai sportului clujean si in special pentru suporterii lui U CLUJ! Sper sa nu fie iarasi doar sperante si promisiuni ca sunt satul de ele..
Sper peste 2 ani sa pot pune o stire ca s-a inaugurat Arena Ion Moina, cea mai moderna arena sportiva din Romania!
Mai multe fotografii gasiti in albumul Demolarea tribunei II a stadionului Ion Moina
Spor la lucru firmelor care contribuie la buna desfasurare a lucrarilor si sper sa nu apara „probleme” electorale pe parcurs..
Sa fim sanatosi si sa asteptam cu sufletul la gura noua arena!
Numai U!
Vechiul Complex Sportiv Ion Moina
Noul Complex Sportiv Ion Moina
Istoricul stadionului Ion Moina conform mysport.ro:
Clujul începutului de secol XX nu deţinea un stadion propriu-zis. Deoarece tenisul era la mare modã, în 1903 existau 18 terenuri de practicare a acestui sport si doar câteva terenuri, slabe calitativ, unde amatorii puteau încerca un sport ce îsi fãcea cu greu loc în societate: fotbalul.
În 1908, Somody, un atlet clujean, cucerea medalia de argint la Olimpiada de la Londra în proba de sãriturã în înãltime. Abia dupã aceastã performantã remarcabilã si dupã aflarea faptului cã Somody se antrena prin curtile scolilor, edilii orasului îsi pun problema construirii unui stadion. Ideea a fost primitã cu entuziasm de clujeni, mai ales de sportivi, trecându-se imediat la cãutarea unui loc viran în apropierea zonei centrale. Pânã la urmã, locul ales pentru constructie a fost un teren din Parcul Orasului, zonã foarte frecventatã în acea perioadã de cãtre studenti.
Prima tribunã a Stadionului Orasului, cum s-a numit initial, a fost din lemn si putea gãzdui 1.500 de spectatori, numãr extrem de mare pentru acele vremuri. Sub ea au fost amenajate vestiarele, dar si mici cãmãrute în care puteau locui fotbalistii. Ulterior, în anul 1960, tribuna de lemn a fost mutatã la Câmpia Turzii, unde se aflã si în prezent pe stadionul ISCT. Inaugurarea oficialã a stadionului a avut loc în anul 1911, când o selectionatã a Clujului învingea echipa Galatasaray Istanbul cu scorul de 8-1. Era prima iesire a turcilor în Europa.
Exact 50 de ani mai târziu, stadionul, devenit „Municipal”, îsi inaugura noua tribunã, mult mai modernã, cu o capacitate de 28000 de locuri, construitã în formã de potcoavã, în cinstea echipei studentesti ce folosea arena: „U”. De atunci, însã, nu s-a mai întâmplat nimic deosebit cu Complexul Sportiv Stadionul „Ion Moina”, exceptând poate inaugurarea pistei de atletism din tartan.
Promisiunile electorale nu au putut împiedica degradarea structurii de rezistentã sau alterarea tribunelor. Prin Hotãrârea de Guvern nr. 1546/18.12.2002, complexul sportiv – proprietate publicã a statului – se transferã din administrarea Ministerului Tineretului si Sportului în administrarea Consiliului Judetean Cluj. De aici, a fost preluat de Directia Generalã de Administrare a Domeniului Public si Privat al judetului Cluj, un serviciu public cu personalitate juridicã, aflat sub autoritatea Consiliului Judetean.
Date Tehnice
Inaugurat: 1911, 1961 (actualele tribune)
Renovat: 1961, 2002, 2007 (2009-2010)
Capacitate: 28.000 locuri din care utilizabile: 8.000 pe scaune (noua arena 30.000 locuri).