Cultura & Media

Bat si fut ca masina de cusut (+16)

“Geneza” din Peștera Calului Alb din Abruzzo (Grotte del Cavallone)

Acest post este destinat celor care au peste 16 ani.

Mi-a venit în minte cum citeam în generala cărțile cenzurate atât de profesori, dar și de societate. Nici acum nu înțeleg de ce românii preferă să ascundă unele lucruri, din diverse domenii cum ar fi literatura, istoria, sănătatea ș.a..  De ce acest post? Cred ca mulți nu au aflat de unele texte licențiose de pe meleagurile nostre și mă gândeam să trebuie să le promovez pentru căutătorii de curiozități și nu numai.

Nu vroiam ca în clasa 1 să fiu informat că unii scriitori au scris și mai deocheat, dar pe la 14-16 ani cred că se putea face asta. Din păcate unii profesorii nici în liceu nu au amintit de Povestea Poveștilor (Pulii) a lui Ion Creangă, Povestea poveștilor generației ’80 a lui Mircea Nedelciu.

Câteva date istorice:

Povestea Poveştilor  (Pulei) a fost scrisă de Ion Creangă în 1877-1878 şi face parte, alături de Ionică cel prost, dintr-o categorie de lecturi erotice, fiind licenţioase şi sunt rar întîlnite în literatura noastră, ceea ce scoate în evidenţă o dată în plus atît valoarea autorului. Deşi mulţi strîmbă din nas la citirea lor sau chiar la pronunţarea numelor acestor opere, trebuie să le aducem aminte că Titu Maiorescu a ascultat, la cenaclul Junimea, aceste poveşti citite de Creangã însuşi şi a ajuns apoi ministru. Caragiale le-a citit şi a părăsit ţara. Eminescu le-a ascultat spuse de „autoriu“ şi a zîmbit cu subînţeles, iar Călinescu le-a lecturat şi le-a comentat favorabil.

Audiție plăcută:

Povestea poveștilor generației ’80 a lui Mircea Nedelciu scrisă în 1989 cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la dispariția fizică a celui mai “coios dintre povestitorii limbii române”, acesta fiind un scanning licențios și satiric al ceaușismului târziu, cu profesoare frustrate și activiști rurali pidosnici.

 

În zilele noastre găsim mai rar astfel de texte licențioase de valoare, găsim mai multă pornografie americană. Totuși aceste texte încă mai fac furori și șochează pe mulți deoarece nu le cunosc.

Să nu uităm nici de mediatizata – Balada Pizdii eronat atribuită lui George Topârceanu după un pamflet lansat online de runzu.com.

Mărginean promovează și el o piesă interesantă – Bat si f.. ca masina de cusut:

 

Surse info:

teatrultandem.ro

observatorcultural.ro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alin

Daca Creanga a fost prost, acum dupa 150 de ani trebuie sa fi si tu?

Alin

Ai ajuns sa promovezi si tu toate prostiile, de fapt nici nu ma asteptam la altceva de la tine… Bleah.