Stiinta & Sanatate

Cancerul mamar si cancerul pulmonar fac ravagii printre romani

Din pacate, statisticile ultimilor ani sunt din ce in ce mai alarmante. Romania se situeaza printre tarile cu incidenta si mortalitate mare prin cancer, comparativ cu tari din Europa de Vest si Centrala.

Imaginea principala

La barbati, pe primul loc al cauzelor mortalitatii prin cancer este neoplasmul bronhopulmonar, urmeaza tumorile maligne digestive, iar pe locul trei se situeaza tumorile la prostata.

Prima cauza de deces prin tumorile maligne la femei o constituie cancerul mamar. Urmeaza apoi cancerul de col uterin, apoi cel pulmonar. Numai in anul 2006, 58.908 de romani au fost diagnosticati cu aceasta boala, iar numarul lor a crescut cu 10% in 2007. Ingrijorator este ca trei sferturi din pacienti se prezinta la medic in momentul cand boala este deja intr-un stadiu avansat (stadiul III si IV).

Totusi, medicii au si vesti bune pentru pacienti: toate tipurile de cancer descoperite in primele doua stadii se vindeca in proportie de 90%. In prezent, din cei 355.000 de bolnavi de cancer, peste 100.000 au sanse de vindecare totala, iar alti 200.000 pot supravietui pana la 10 ani.

Citeste articolul integral in Realitatea Romaneasca.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments