Ce au in comun Praga si Clujul?
Nu știu câți clujeni știu că Statuia Sfântului Gheorghe din Praga a fost realizată de către 2 clujeni: Martin și Gheorghe, fii pictorului Nicolae din Cluj, în anul 1373. Aceasta a fost prima statuie ecvestră de for public realizată din bronz în perioada medievală! În prezent statuia din Praga este amplasată în „A Treia Curte”, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână. La inițiativa împăratului Franz Joseph au fost realizate două copii ale statuii, una din ele pentru orașul natal al artiștilor (cea de pe strada Kogalniceanu), iar cea de-a doua pentru Budapesta. Mai există o copie din marmura tot in Praga, la Muzeul Hradului.
Pe soclul statuii este prevăzută inscripția A.D. MCCCLXXIII HOC OPUS IMAGINIS S. GEORGII PER MARTINUM ET GEORGIUM DE CLUSSENBERCH CONFLATUM EST, în traducere: „A[nul] D[omnului] 1373 Această operă îl reprezintă pe S[fântul] George [și este] de Martin și George de Clussenberch (Cluj) făcută.”
Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale, ucigând un balaur, al cărui corp este acoperit cu solzi identici zalei de pe armura sfântului. Observația acestui amănunt l-a inspirat pe poetul și filosoful Lucian Blaga să scrie poemul intitulat Sfântul Gheorghe bătrân, publicat în anul 1943 în volumul „Nebănuitele trepte”. Uite așa am mai găsit încă un motiv să iubesc Praga!