Clujul de langa noi,  Turism

Consultare cetateni propunere nume aeroport

Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat demersurile în vederea includerii în denumirea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca a numelui unei personalităţi de marcă, reprezentativă pentru judeţul nostru şi pentru întreg arealul geografic deservit de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.
În contextul în care procesul de modernizare şi extindere a Aeroportului va continua în perioada următoare într-un ritm alert, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca îşi va consolida rolul şi prezenţa în viaţa comunităţii, urmând a fi din ce în ce mai des asociat cu judeţul Cluj şi devenind din ce în ce mai evident o parte a identităţii locale şi regionale.
Prin această măsură Consiliul Judeţean îşi propune să contribuie la o mult mai frecventă asociere a Aeroportului cu judeţul Cluj dar şi cu întreaga regiune, contribuind astfel inclusiv la consolidarea unei identităţi locale şi regionale. În acelaşi timp, prin acest demers se îndeplineşte o datorie de onoare, aceea de a recunoaşte meritele, cinsti şi face cunoscute marile personalităţi pe care judeţul Cluj le-a dat de-a lungul timpului, personalităţi care au făcut cinste şi au promovat judeţul pe plan naţional şi internaţional şi al căror nume trebuie să se identifice cu judeţul Cluj.

Totodată, un studiu efectuat recent împreună cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, referitor la denumirea a 140 de aeroporturi din străinătate, a relevat faptul că numele acestora nu este legat neapărat de aviaţie sau de personalităţi din acest domeniu, ci de personalităţi istorice, ale artei, culturii, vieţii ştiinţifice etc.
Printre personalităţile de excepţie a căror viaţă sau activitate profesională remarcabilă se leagă, într-un fel sau altul, de Cluj, propuse Consiliului Judeţean pentru a da numele aeroportului clujean, se numără, pentru început, Hermann Oberth, Emil Racoviţă şi Smaranda Brăescu, lista nefiind însă una limitativă.
Întrucât Aeroportul clujean reprezintă o parte extrem de importantă a patrimoniului întregii comunităţii, Consiliul Judeţean apreciază ca fiind mai mult decât necesar ca schimbarea denumirii acestui obiectv major să aibă la bază un larg proces de consultare publică, proces menit să asigure atât decizia cea mai potrivită şi reprezentativă pentru judeţ cât şi caracterul democratic şi participativ al procesului decizional.
În acest sens, Consiliul Judeţean Cluj invită toate persoanele interesate să formuleze propuneri cu privire la personalitatea pe care o consideră cea mai indicată pentru ca numele acesteia să fie inclus în denumirea aeroportului clujean, propuneri care se pot transmite pe adresa de e-mail infopublic@cjcluj.ro sau la sediul Consiliului Judeţean Cluj, Calea Dorobanţilor, nr. 106, CP. 400609, Cluj-Napoca. Totodată, persoanele interesate sunt rugate, în măsura în care acest lucru este posibil, să însoţească alegerea de o scurtă argumentare care să cuprindă elementele care au stat la baza propunerii.

Personal am câteva propuneri

1. Aeroportul International Transilvania pentru că suntem buricul acestei regiuni și acest nume va ajuta la o popularizare tot mai mare a zonei, iar străinezii vor afla cu această ocazie că au aterizat în Capitala Transilvaniei – Cluj-Napoca

2. Aeroportul Internațional Smaranda Brăescu – Cluj- Napoca deoarece în 1928 devenea prima româncă parașutist, iar în 1931 a doborât recordul mondial feminin sărind de la 6000 m cu o aterizare reușită în lanurile de porumb ale Bărăganului, lângă Saratuica, salt confirmat de către Federația Aeronautică Internațională. În data de 19 mai 1932 reușește să bată și recordul mondial absolut (7233 m), avionul din care a sărit a atins altitudinea de 24 200 de picioare (7 400 m), recordul a fost recunoscut de către Washington National Aeronautic Association care a și desemnat=o ca fiind deținătoarea recordului mondial de coborâre cu parașuta. Apoi în 1934 urmează cursuri de pilotaj la școala Curtiss Weight din Valley Stream, New York, obținând brevetul de pilot civil, devenind astfel și prima femeie din Europa brevetată ca pilot al SUA.

3. Aeroportul International Dracula  – Cluj-Napoca (asta așa mai nonconformistă dar de foarte mare impact în special pentru americani).

Nu zic că nu e bună inițiativa, dar mai bine cei de la Consiliul Județean și de la conducerea Aeroportului s-ar ocupa de îmbunătățirea serviciilor oferite călătorilor și abia apoi să se gândească la nume – ambalaj! Să eliminați jegurile acelea de autobuze, neventilate, infecte și în care călătorii trebuie să stea ca sarmalele, mai bine construiți-cumpărați niște burlane decente din terminal până la avion. Să eliminați jegmăneala de la magazinele din aeroport. Nicăieri în Europa pe unde am fost nu am găsit o cafea normală cu 2,5 euro, doar în Aeroportul din Cluj unde e hoție pe față. Toaletele miros ca în era comunistă, nicio modernizare calumea nu este. În pișuare se pune săpun antic care îți înfundă nările și mai să leșini acolo de mirosul de chimicale din zonă. Înainte să intri într-o toaletă trebuie să-ți oprești respirația dacă mai vrei să ieși întreg. Apoi să eliminați rechinii de taximetriști că majoritate sunt ilegali de acolo. Puțini taximetriști decenți au posibilitatea au posibilitatea și curajul să intre în mafia lor, e nevoie și la Cluj de o crimă, viol, jaf sau ce mai așteptați domnilor?

Sursă info: Consiliul Județean Cluj.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments