IT

Consultări publice pe tema administrării domeniilor .ro

rotldMinisterul Comunicațiilor și Societății Informaționale lansează în consultare publică reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”.  Dezbaterea va cuprinde atât principiile de reglementare, cât și proiectul de lege, înainte ca acesta să fie prezentat Guvernului în formă finală. Prin prezentul chestionar, intitulat„Principiile de reglementare a domeniilor .ro”, MCSI urmărește să obțină punctele de vedere ale celor interesați de reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”.

Calendarul consultării publice va fi organizat după cum urmează:

30 ianuarie 2017: MCSI va publica un chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017.

1 martie – 30 iunie 2017: Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituțional, pornind de la punctele de vedere primite. 

Vineri, 31 martie 2017: MCSI va organiza o întâlnire la sediul ministerului pentru a consulta părțile interesate cu privire la elaborarea proiectului de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”.

Iulie 2017: ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea acestuia.

Septembrie 2017: urmare a procesului de consultare publică, ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern.

Despre chestionar

Chestionarul este organizat în 3 secțiuni, fiecare acoperind una dintre temele majore de dezbatere:valabilitatea înregistrării domeniului, gestionarea Domeniului de Nivel Superior „.ro” și stabilirea prețului pentru domenii.

Toate datele colectate prin intermediul chestionarului sunt disponibile online.

Pentru a putea înțelege și contribui la principiile care vor sta la baza legii privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, considerăm utilă documentația la care se face referire în rândurile de mai jos.

Numărul total de domenii „.ro” înregistrate este de aproximativ 901130, din care 44% sunt neutilizate.

Reguli de înregistrare ROTLD

Regulamentul (CE) Nr. 733/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 aprilie 2002 privind punerea în aplicare a domeniului de nivel 1 „.eu”

Pentru transmiterea punctelor de vedere intrați  aici.

Personal consider că domeniile ar trebuie să fie utilizate pe perioade lungi. Excepție fac domeniile nefolosite, timp de 2 ani dacă utilizatorii nu le folosesc mai au la dispozitie 1 an să doneze domeniul sau sa-l vândă, iar după acestă perioadă își vor pierde drepturile de folosință, iar Registrul va putea scoate domeniul respectiv la vânzare. Tot procesul trebuie să fie transparent să nu existe suspiciuni că se dau domenii “pe sub mână”, eventual să existe o licitație pentru domeniile nefolosite, iar fondurile obținute să fie folosite pentru susținerea Registrului, iar o parte din venituri să fie folosite la dezvoltarea infrastructurii în sate și comune care nu au fonduri la dispoziție pentru tehnologizarea școlilor.

Taxe înregistrare domeniu 50-75 euro, valabilittate min 50 de ani, cu mențiunea că trebuie să fie folosit dupa cel puțin 2 ani de la achiziție, dacă nu după al treilea an se pierd drepturile asupra domeniului achiziționat.

Taxele de transfer între proprietari persoane fizice să fie 0, iar pentru societățile comerciale să fie o taxă modică gen 10-15 euro.

Voi ce părere aveți?

Până în prezent au răspuns 571 de peroane la acest chestionar .

1

2

 345

6

7

8

9

10

11

Sursă info:

Docs

Consultări privind principiile de reglementare a domeniilor „.ro”

 

.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments