Convergenta Nationala de Permacultura
Convergența Națională de Permacultură se va desfășura în Cluj Napoca în perioada 29 Iulie – 2 August.
Devenită deja o tradiție, Convergența ne oferă un prilej bun să ne întâlnim, să împărțim experiențe, să schimbăm idei, planuri și proiecte, să sărbătorim și să ne cunoaștem mai bine unii pe alții.
Ediția a V a evenimentului este un specială, fiind prima din lanțul de convergențe care se vor desfășura în mediul urban. Această idee s-a născut dintr-o îndelungată observare a interesului manifestat de mai mulți permacultori și pasionați de permacultură de a pune în aplicare designul, strategiile, tehnicile și metodele specifice si în orașe, nu doar la țară.
În România ponderea populației urbane este de 54%, ocupând o suprafață considerabilă de teren, care este în continuă expansiune. Amprenta ecologică a orașelor este una negativă, în unele cazuri profund negativă, fapt care atrage de la sine o bunăstare redusă a populației, o diversitate ecologică mică și o alienare progresivă a oamenilor față de natură.
Prin acest eveniment ne propunem să învățăm împreună ce putem face să îmbunătățim aceasta situație, să înverzim orașele în care trăim și să reintegrăm orașul și propriile noastre vieți în mediul natural.
Posibilitățile de proiecte urbane sunt nenumărate, iar pentru mulți dintre noi este, momentan, mult mai accesibilă aplicarea principiilor permaculturi în acest mediu.
Am propus ca desfășurarea convergenței să fie la Cluj Napoca, aici fiind prezente câteva exemple concrete de proiecte care pot fi implementate în direcția mai sus menționată.
În cadrul convergenței vor fi susținute câteva workshop-uri itinerante și ateliere practice de permacultură urbană.
Fiecare zi a Convergenței va acoperi câte un cartier al Clujului unde vom vizita inițiative locale de grădinărit în școală, grădini urbane comunitare, grădini de legume pe acoperiș, Food Forest și alte inițiative benefice mediului urban. Pe lângă vizite vor fi ateliere practice specifice siturilor unde se vor desfășura, precum:
- Atelier de altoit;
- Atelier de Food Forest;
- Atelier de trasare a curbelor de nivel;
- Construcții de mobilier urban;
- Sisteme pasive de colectare a apei;
- Atelier de grădinărit;
- Atelier de făcut pâine cu maia și pizza;
- Și muuulte altele ☺.
De asemenea, va fi o sesiune de prezentări de inițiative locale a participanților la convergență, desfășurată la Casa de Cultură Permanentă, unde vom putea împărtăși propriile proiecte în vederea popularizării acestora, a schimbului de experiență și a stabilirii de relații între proiecte și „priectanți”. Fiecare participant își va putea prezenta proiectele proprii în cadrul sesiunilor de prezentări ale convergenței.
Serile vom avea ocazia să sărbătorim împreună și în unele seri vor fi proiecții de filme tematice.
În ultima zi, duminica de dimineață vom continua cu un târg de produse aduse de participanți. Putând astfel să facem schimb, să dăruim sau să vindem ceea ce dorim să împărtășim, fie ele semințe, haine sau orice alt produs, cu mențiunea să fie naturale.
Pentru înscriere completați formularul de aici.
Mai multe informații găsiți pe site-ul permacultura.ro.