Demagogie vs Constitutie

klausPe toate canalele media vuiește știrea că președintele dorește să organizeze un Referendum în legătură cu amnistia și grațierea.. Nu știu dacă vrea să-și facă imagine sau chiar nu a citit niciodată Constituția României. Mai jos puteți să lecturați articolul 74 și 80 din Constituția României, dar și articolul 12 din legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului :

ARTICOLUL 74
(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.

ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Art. 12.
(1) Sunt considerate probleme de interes national in sensul art. 11: A. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia economica a tarii B. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
a) regimul general al proprietatii publice si private;
b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
c) organizarea generala a invatamantului;
d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;
e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;
f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;
g) regimul general al cultelor.

Am scăpat de Președintele “Să trăiți bine” și am primit altul mai “dăștăpt”.

EU ne amendează cu 80 000 000 € în prima fază, dar amenzile vor continua periodic dacă nu se va rezolva situația penitenciarelor rapid. CEDO ne obligă să plătim în total peste 800 000 000 € către pușcăriași pentru condițiile de detenţie, iar periodic se vor adăuga alte sume ce vor genera apariția unui grup social simpatic: pușcăriașii bogați (cu banii noștri).
Și ce face președintele? Vrea referendum, care ne mai scoate din buzunar încă 20 milioane €!

Ignorantia legem non excusat!  

Dura lex, sed lex!

(Ignoranța nu scuză încălcarea legii. Legea e dură, dar e lege.)

Sursa info:

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

PRESIDENCY

MEDIAFAX

Legea 3/2000

Decizie neconstitutionalitate

Augustin Zegrea

(Visited 19 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments