Dialoguri cu scriitori romani

LIT. FRONT-LINE 90’ – dialoguri cu scriitori romani

24 februarie 2011, ora 19:00, libraria Carturesti, Cluj

DAN COMAN

Urmatorul invitat LIT. FRONT-LINE 90’ este poetul Dan Coman, care a surprins piata literara romaneasca publicind la sfirsitul anului trecut primul sau roman, Irezistibil (Polirom, 2010).Surprinzator este si felul in care se refera autorul la aceasta carte: „Asa am scris Irezistibil. Facindu-l pe Dan Coman personaj si umilindu-l in cele mai abjecte moduri, desfiintind una dupa alta cartile pe care le-a scris, aducind toata neputinta lumii acolo si aruncind-o peste fiecare rind. N-a fost cea mai eleganta cale de a supravietui acestei nenorociri, dar pentru mine a fost singura.” Nascut in 1975 la Gersa (Bistrita-Nasaud), Dan Coman a debutat in 2003 cu anul cirtitei galbene, dupa care au urmat ghinga (2005) si Dictionarul Mara (2009) – trei volume de versuri care l-au impins in topul celor mai apreciati poeti ai generatiei sale. Poemele sale au aparut in antologii din Romania, Suedia, Franta, Serbia, Ungaria, Slovenia si Canada.

„Poezia, spre deosebire de roman, se naste din expandari, nu din extirpari. Desigur, in ambele cazuri avem de-a face cu rescrieri. Fiecarui cuvint i se adauga altele, asemeni particulelor de zahar care ajung sa compuna galaxii numite, atit de banal, vata de zahar.  Vata de zahar este sustinuta de un ax. Prezenta axului, in poezie, inseamna prezenta viziunii. Numai atunci produsul poate fi consumat, pentru ca numai astfel ai de unde sa-l apuci. Dan Coman are viziune. Ardealul literal il merita.” (Alexandru Matei)

„Tinem in mina o carte (Irezistibil) despre viata, o carte in care, cu fiecare poveste, viata se ia si se da. Cite una pe zi. Alchimist elegant, Dan Coman amesteca substantele: poezie, prietenie, dragoste, glorie, tradare si iar poezie. De data asta a lasat usa intredeschisa. Putem, iata, sa nu mai banuim ce face el.” (Florin Partene)

Pe 24 februarie discutam cu Dan Coman, timp de 90 de minute, despre viata sa „amenintata” de literatura, despre trecerea de la Poezie la proza, despre bucuria sau chinurile scrisului, despre avintul sau apasarea recunoasterii, despre prietenie, iubire si tot ce mai conteaza. Vor fi si doua momente de lectura a autorului (din roman si cel mai recent volum de poezie), o pauza de ceai si un final rezervat dialogului cu publicul. Va asteptam la ora 18:45 in ceainaria librariei Carturesti din Iulius Mall pentru o intilnire reala cu scriitorul Dan Coman.

Despre LIT. FRONT-LINE 90’

LIT. FRONT-LINE 90’ va propune intilniri lunare de cite o ora si jumatate cu scriitori romani, atit prozatori cit si poeti, care imping productia literara autohtona dincolo de granitele ei (culturale, stilistice, tematice, geografice etc.). Intilniri cu oameni aflati in prima linie a literaturii romane, asadar o ocazie de a intelege de unde vine aceasta si incotro se indreapta.

Pornind de la premisa ca majoritatea evenimentelor literare „cu traditie” (cu interminabilele lor discursuri critice, lectura grabita  si dialogul haotic cu publicul) nu reusesc sa creeze un contact real cu autorul, o intelegere cit de cit exacta a resorturilor care-l fac sa scrie si a mizelor sale literare, LIT. FRONT-LINE 90’ vrea sa va ofere posibilitatea de a cunoaste omul din spatele cartilor, de a arunca un ochi (nu indiscret, doar curios) asupra vietii sale, pentru a intelege felul in care ea se leaga de scrierile lui, si asupra muncii lui, urmarindu-i stradaniile, bucuriile si dezamagirile.

Intilnirile LIT. FRONT-LINE 90’ sint gindite ca un dialog intre scriitor si moderator pe marginea literaturii, a scrisului, a publicarii, a succesului sau insuccesului de piata, a asumarii conditiei de scriitor si a sanselor pe care acesta le are in Romania de azi. Acest dialog va fi punctat de doua momente de lectura din carti diferite si de o pauza, ultimul sfert de ora fiind rezervat publicului, care poate adinci temele deja atinse sau poate deschide subiecte noi de discutie.

!!! NOU la LIT. FRONT-LINE 90’
Incepind cu aceasta editie puteti cumpara cartile autorului invitat, in ziua evenimentului, cu o reducere de 10%.

Tot de la aceasta editie beneficiem de sprijinul pensiunii Siago (http://www.pensiuneasiago.ro/), care asigura cazarea invitatilor nostri.

Mihai MATEIU
PR & Events Coordinator
mihaimateiu@carturesti.ro

0732 003055

(Visited 18 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments