Expozitia de corpuri umane reale

Sursa foto: bodiesvalencia.com

Din cele mai vechi timpuri omul a fost curios să știe cât mai multe despre propriul corp. Aristotel, Platon, HIpocrates, Cicero, Galen, Vesalius, Fabricius, Descartes, da Vinci, Titian, Michelangelo și alții au încercat și ei să deslușească o parte din misterele corpului uman. Multe dintre ele există și în prezent, dar cu ajutorul tehnologiei de astăzi putem observa mai în detaliu anumite părți din corpurile noastre. Astăzi am reușit în sfârșit să ajung să văd expoziția – The real human body – pe care doream de mult să o vizitez. Chiar dacă de obicei nu îmi plac lucrurile/evenimentele super mediatizate, această expoziție vroiam să o văd din pură curiozitate deoarece una e să vezi mulaje sau cadavre și alta e să vezi o expoziție care îți prezintă corpul uman cât mai complet cu modele umane, plus recomandarea dată de prietenul Bubu.
Dacă la început nu pare foarte impresionat sau spectaculos, având în vedere că încep cum e și normal cu sistemul osos, care de bine de rau l-am mai văzut prin diverse locuri, apoi dăm de mușchi și treaba devine mai complexă din toate punctele de vedere. Explicații dar și modelele expuse..încep să îți trezească curiozitatea ce și cum suntem făcuți.
Primul model un bărbat compus doar din oase și mușchi foarte bine conservat să zic așa. Ca de obicei sunt si gălăgioși în zona..erau 3 tipe cred în primul an la medicină și hihihi și hahaha că ce mic penis avea un presupus chinez pe care îl comentau. Nu le-am spus nimic dar m-am uitat urât, după care au vorbit doar în șoaptă. Cred că într-un astfel de mediu unde cineva și-a donat corpul pentru o cauză nobilă, trebuie avută o anumită conduită deoarece acei oameni nu și-au donat propriul corp să se facă caterincă ca la bar pe seama lor.
Păcat doar că nu am avut voie să fac fotografii, dar pe de-o parte e normal să nu apară apoi diverse discriminări și atacuri rasiste, având în vedere că multe dintre mulaje sunt din Asia, mai ales chinezi, chiar dacă chipurile au fost făcute în așa fel încât să nu aducă vreo ofensă nici unei populații.
Modelele sunt impresionante, se pot observa detalii pe care nu prea le vedem decât în cărți sau în mulaje. Astfel putem vedea corpuri întregi sau bucăți din ele. Avem cam tot schelete, sistemul muscular, sistemul circulator, sitemul nervos, creierul, sistemul digestiv si respirator cu organe afectate de bolile cele mai răspândite, sistemul urinar și reproducător, sitemul circular care personal ma impresionat cel mai mult, sistemul limfatic, endocrin, iar la final “cireașa de pe tort” operațiile chirurgicale la care sunt supuși cel mai des oamenii, unde sunt prezentate locurile deschise/tăiate, soluții în cazul fracturilor, diverse ustensile chirurgicale.

Sistemul circulator evidențiat aproape în totalitate

De ce mi-a plăcut sistemul circulator cel mai mult? Pentru că au reușit să conserve o mare parte din artere și vene printr-un procedeu nou. La prima vedere par din cauciuc, dar sunt venele unor oameni care și-au donat corpul după moarte pentru acest studiu de anatomie.
Apoi am rămas impresionat de o feliere a unui corp întreg așa cum se întâmplă când suntem analizați la RMN (rezonanță magnetică nucleară). Se pot vedea toate detaliile din corp, deși dacă am îndepărta unele părți nu știu câți dintre noi ar știi ca este o parte din corpul nostru sau e doar o bucată de carne cu os numa bună de pus pe grătar..

La fel de șocant dar și interesant în același timp este sistemul nervos al unui copil de aprox 5 ani și secționarea diverselor creiere.

Alte parte foarte educativă a fost cea a bolilor cele mai răspîndite cancerul la plămâni, ciroza hepatică, ateroscleroza, infarctul miocardic, cancerul la colon etc și o comparașie între organele sănptoase și cele bolnave. Se vede clar că cele afectate nu mai vibrează, nu mai au viață sunt doar materie moartă.

Alt lucru interesant și distractiv a fost că după aproximativ un sfert din expoziție majoritatea vizitatorilor începeau să se pipaie să vadă dacă și ei au așa ceva..rotula, urechi etc..ce se putea pipăi:))

Oricum multe mistere râmân în continuare și vor rămâne mult timp de acum încolo, deoarece chiar dacă mașinăria este în principiu aceiași cutia neagră a oamenilor (ADN și ARN-ul) și suflare (șoferul) sunt unice pentru fiecare persoană în parte.  De aceea trebuie să ne cunoaștem cât mai în detaliu mașina șă o protejăm să putem să o folosim un timp cât mai îndelungat.

CARPE DIEM!

Dacă aveți ocazia să vedeți această expoziție vă recomand să mergeți deoarece o să găsiți multe lucruri interesante neștiute de cei care nu sunt din domeniul medicinei.

Felicitări celor care au lucrat la acest proiect care încă este în derulare. Sper că în viitor această expoziție să ajungă și în România.
Mai multe detalii despre această expoziție puteți vedea în filmulețe și fotografiile din acest post și de pe site-ul oficial bodiesvalencia.com

(Visited 31 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] recomand să mergeți la această expoziție, eu am fost la 2 astfel de expoziții și voi merge în continuare deoarece la fiecare am găsit informații interesante și utile, plus […]

[…] umane. Mai multe detalii despre aceasta găsiți într-un post mai vechi de pe blogul meu – Expoziția de corpuri umane reale […]

[…] corpul pentru acest scop sunt de acord, la fel cum s-a întâmplat și în cazul expoziției The real human body , dar dacă cineva nu-și dă acordul? Cu ce drept cineva poate să ciopârțească un cadavru al […]