Cultura & Media

Expoziţii şi evenimente la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

În perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2011  vor avea loc o serie de expoziţii şi evenimente la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Program acestora îl puteți vedea mai jos:Expoziţii temporare:

Expoziţia Salonul de iarnă al medicilor, ediţia a 41-a, organizată în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Expoziţia, aflată la cea de-a 41-a ediţie, are ca expozanţi un număr de 35 de medici artişti (atât din judeţul Cluj, cât şi din alte judeţe) cu aproximativ 150 de lucrări.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie 2011.

Expoziţia „Mineralia”, deschisă în zilele de 2, 3 şi 4 decembrie 2011, între orele 10.00 – 19.00

În cadrul, expoziţiei „MINERALIA”, a treia ediţie din acest an,  vor putea fi admirate pietre semipreţioase, pietre preţioase, pietre şlefuite, geme, bijuterii confecţionate exclusiv din aceste materiale, coral, perle, sidef sau chihlimbar, alături de colecţii didactice, mostrare, cărţi şi enciclopedii din lumea mineralelor.

Expoziţie de grafică Bardócz Lajos (Ungaria)..

Bardócz Lajos s-a născut în anul 1936 la Sebeş jud. Alba. A absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti în anul 1960 iar în perioada 1970-1988 a fost profesor la Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, fiind mentorul multor generaţii de artişti contemporani. Din anul 1988 trăieşte în Ungaria.

A avut expoziţii personale în România, în Ungaria, Austria şi Germania. A participat la expoziţii colective în România şi Ungaria, precum şi la Ljubliana (Slovenia), Bradford (Marea Britanie), Tokyo etc. Lucrările sale au fost recompensate cu premii la Expoziţiile de iarnă de la Kecskemét (1988, 1989, 2002), Expoziţiile de vară de la Debrecen (2002, 2006).

Expoziţia prezintă o selecţie de 40 de lucrări de grafică realizate în pastel şi cărbune din creaţie recentă a artistului. Acestea au o subiecte variate: de la peisaje la lucrări cu caracter evocator-istoric, de la lucrări cu o dimensiune spirituală pregnantă la lucrări ce evocă personalităţi ale culturii abordate prin tema portretului.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 8 noiembrie – 27 noiembrie 2011

„Căderea. Chemarea”. Expoziţie în cadrul programului „Parti-Pris” organizată de Erwin Kessler cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziţia inaugurează programul „Parti pris” în cadrul căruia diverse personalităţi ale lumii culturale vor fi invitate să propună expoziţii cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, componenta de cercetare, critică, a programului fiind una esenţială.

Prima expoziţie din programul  „Parti pris” este realizată de cunoscutul critic de artă şi curator Erwin Kessler care a selectat lucrări semnate de Corneliu Baba, Abgar Baltazar, Lucia Demetriade-Bălăcescu, Catul Bogdan, Marius Bunescu, Aurel Cojan, Nicolae Dărăscu, Ştefan Dimitrescu, Ion Dumitriu, Hans Eder, Dumitru Ghiaţă, Lucian Grigorescu, Mihai Horea, Gheorghe Ilea, Iosif Iser, Ştefan Luchian, Iosif Klein, Markus Lüpertz, Tasso Marchini, M.H. Maxy, Corneliu Michăilescu, Florin Mitroi, Ioan Aurel Mureşan, Nagy István, Theodor Pallady, Aurel Popp, Sabin Popp, Camil Ressu, Szolnay Sándor, Ion Theodorescu-Sion, Nicolae Tonitza, Herri met de BLES.

Această expoziţie care încearcă să circumscrie un fel de genealogie a unor strategii artistice pertinente în cazul picturii contemporane, îndeosebi pentru aşa-numita Şcoală de la Cluj. Expoziţia va oferi o lentilă retrospectivă îndreptată spre arta strict contemporană, pentru a identifica recurenţe, permanenţe şi diferenţe polemice în raport cu aceasta.

Lucrările stau sub semnul unor experienţe convergente vizual şi perceptiv, toate din zona situaţiilor suspendate, cu naraţiuni, subiecte sau stări echivoce marcate de ambianţe întunecate, dramatice şi uneori violente, care imprimă o sugestie de alunecare, de prăbuşire, de gol (=„căderea”).

A doua componentă, care provine şi ea din patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj, este constituită dintr-un număr de patru piese de artă flamandă şi germană. Aceste piese sunt Decapitarea Sf. Iacob (Şcoală austriacă dunăreană, prima jumătate a secolului al XVI-lea), două aripi de altar de  Şcoală dunăreană cca. 1630, cu Asasinarea Sf. Thomas Becket în catedrala din Canterbury şi cu Iisus arătându-şi rana din coastă lui Toma necredinciosul şi Purtarea crucii (Drumul spre Golgota) ce poate fi atribuită atelierului lui Herri met de Bles (sau unui imitator) din prima jumătate a secolului 16.

Toate aceste patru lucrări au ca temă pierderea, căderea, moartea dar şi, concomitent, înălţarea, izbăvirea (=„chemarea”) pe care o aduce aceasta.

În acelaşi spaţiu în care vor fi expuse aceste patru lucrări vor fi expuse şi două lucrări recente de Victor Man, ale căror subiecte au ca reper motive şi scheme iconografice violente şi mohorîte, dar totodată capabile să producă revelaţie, desprinse din istoria artei (pre- şi post) renascentiste, respectiv o variaţie pe marginea unei lucrari de Sasetta, Sf. Antonie chinuit de diavoli (1424) şi lucrarea Neintitulată, al cărei reper este o carte de tarot, ce vine tot din (pre)modernitatea culturală occidentală.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 10 noiembrie – 30 decembrie 2011.

„Vârsta de bronz” Expoziţia bienală de sculptură mică în bronz, ediţia a II – a.

Expoziţia este realizată în parteneriat de către Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Conceptul manifestării aparţine sculptorilor Radu Moraru, decan al Facultăţii de Arte Plastice şi Alexandu Păsat, şef al departamentului sculptură, din cadrul UAD Cluj-Napoca şi iniţiază un dialog viu între generaţiile de artişti tineri şi maeştrii consacraţi. Astfel, în cadrul expoziţiei participă 96 de artişti profesionişti, membri ai uniunilor de creaţie din România, cadre didactice din universităţile româneşti de profil şi tineri absolvenţi.

Specificul expoziţiei constă în faptul că sunt expuse numai lucrări de sculptură de mici dimensiuni în bronz, publicul putând viziona peste 100 de creaţii originale.

Participanţii aparţin unor generaţii ce depăşesc jumătate de secol, de la nume consacrate în plan naţional şi internaţional până la tineri artişti debutanţi. Participă deasemenea invitaţi din străinătate artiştii Heide Warlamis şi Makis Warlamis.

Curatorii expoziţiei:

Radu Moraru,  decan al Facultăţii de Arte Plastice

Alexandru Păsat, şef al departamentului Sculptură

Expoziţia va fi deschisă în perioada 3 noiembrie – 4 decembrie 2011

Galeria Naţională

Galeria Naţională, deschisă în sălile de la etajul clădirii, etalează piese de pictură şi sculptură selectate din patrimoniul Muzeului, propunând o prezentare coerentă (atât sub raport cronologic, cât şi sub raportul filiaţiilor stilistice), a cinci secole de artă plastică naţională, cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania (şi cu deosebire din centrul artistic Cluj) şi cu o evidenţiere expresivă a multiculturalităţii proprii spaţiului intracarpatic.

Artişti ale căror lucrări sunt prezentate în Galeria Naţională: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Cornel Medrea etc.

Evenimente:

Marţi, 29 noiembrie 2011, orele 18.30, va avea loc concertul „Serată muzicală”, organizat în colaborare cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca.

Miercuri, 30 noiembrie 2011, ora 18, vor avea loc Galele Medicină, Artă, Cultură

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Academia de Ştiinţe Medicale – Filiala Cluj-Napoca.

În program: conferinţa cu tema „Nicolae Paulescu şi descoperirea insulinei” –

susţinută de dna Conf.univ.dr. Gabriela Roman de la Universitatea de

Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”; conferinţa Prof.univ.dr. Nicolae

Hâncu despre „Nicolae Paulescu în memoria noastră”; criticul de artă Radu

Vasile va vorbi despre: „Carol Pleşa, 100 de ani de la naştere. < Captiv în

universul timpului >. Cronolologie Evenimente. Circumstanţe”. Momentul

muzical va fi prezentat şi comentat de Sergiu Alex, care ne va oferi o

incursiune în ceea ce se cheamă „De la clasic la crossover”.

Orarul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca:

Miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Luni, marţi – închis.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments