Izolatiile si iarna

e-izolatiiSuntem în anotimpul rece și poate că avem regrete că în sezonul cald nu ne-am izolat termic locuița iar acum factura de la gaz sau de la curent ne dă bătăi de cap. Poate că nu sunteți atât de convins să faceți o asemenea investiție dar am să încerc să vă prezint aici câteva elemente ce vă pot da o idee despre ceea ce înseamă izolare termică.

La fel cum o haină groasă ține de cald și menține o temperature în parametrii a corpului dumneavoastră, la fel și izolația termică păstrează aerul cald în interiorul casei dumneavoastră. La fel cum foarte bine poate menține o temeratură ideală pe timpul verii, ținând la distanță aerul cald. În ambele cazuri puteți face economie de bani prin reducerea costurilor de energie acasă sau la locul de muncă, dacă bineînțeles clădirea dispune o izolare termică.

Căldura este energie și, ca atare, este transferată în trei moduri diferite: prin conducție, convecțe și radiație.

Energia termică ce trece prin material de la moleculă la moleculă într-un lichid, gaz sau solid este menționată ca și conducție. Diferite materiale sunt bune pentru efectuarea de căldură. De exemplu, unele materiale metalice sunt buni conductori de căldură, cum ar fi aurul și cuprul. Cu toate acestea, lemnul nu este un conductor bun.

Gazele și lichidele sunt conductoare slabe de caldura, dar sunt bune pentru încălzire prin convecție. Cuptoare de convecție funcționează prin transferul de energie termică a aerului din interiorul cuptorului. Totuși, Cu toate acestea, exteriorul cuptorului are material de izolație termică în interiorul unei cutie de aluminiu sau metal. Acesta păstrează toată căldura în interior fără a o lăsa să iasă.

O altă formă de transfer de energie termică este radiația. Această energie este proiectată de la un element fierbinte, cum ar fi soarele, și călătorește liber prin atmosferă. Căldura radiată este absorbită prin orice suprafață întâmpină în drumul ei. Cu cât substanța este mai închisă cu atât căldura radiantă mai este absorbită. Acesta este motivul pentru care atunci când pășesști desculț pe asfaltul negru este mult mai dăunător decât atunci când pășești  pe un trotuar de ciment. Atunci când pășești sandale ce au talpa de cauciuc sau o pereche de pantofi. Acest fapt v-a introduce o barieră de protecție, sau izolare termică, între piele și pământul fierbinte.

Principalele avantaje ale utilizării izolației termice în tavan și pereții structurilor unei clădiri sunt:

  1. Prevenirea transmiterii căldurii de la pereții exteriori ai construcției care capturează energia termică de la soare.
  2. prevenirea scăpării de aer cald sau rece de la camerele interioare spre exterior.
  3. Obțineți cele mai mare randament dintr-un sistem de încălzire și sistemul de răcire pentru că mai puțină căldură scapă sau intra intr-o clădire.
  4. Prevenirea stresului termic pe acoperișuri. Datorită stresului termic, punțile de acoperiș tind să se crape. Prin izolare acestea ar fi reduse în mare măsură.
  5. Cheltuielile de energie consumate de aerul condiționat se reduc.
  6. Aduce un confort acustic atunci când pentru izolație este folosită vata de sticlă sau vata bazaltică. Izolarea reduce dramatic nivelul de zgomot din exterior ce intră în case, birouri și clădiri comerciale, pentru a permite crearea unui mediu liniștit.

(Visited 60 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments