Turism

Jurnal de călătorie – Sfântu Gheorghe

 dscn0625.jpg

La sfârșitul săptămânii trecute am fost pe un teren minat numit Sfântu Gheorghe. Așa cum era de așteptat trenul a fost prin de unguri care mergeau la zilele orașului, dar totuși ne-am înțelesbine cu ei pe final, o domnișoară era și ea arheolog ca și Bicilis, membru ca si mine în Asociația Terra Dacica Aeterna, o doamnă era din Mănăștur cartierul unde stau și eu, iar ungurii de peste granițe care au plecat când au văzut că nu-i mai ascultă nimeni. Nu degeaba IGNORANȚA este arma înțeleptului. Ce pot să spun per total este că dacă e să fie un loc unde merită să te muți în România acesta este zona Harghita – Covasna! Pare ciudat că spun asta, dar românii pe care i-am cunoscut sunt mai uniți și mai umani decât în orice zonă din țărisoara asta, iar pe deasupra sunt zone frumoase pe care sper sa le vizitez într-o zi. Orășelul este simplu, liniștit și pe alocuri draguț cu oameni cu bun simț. Prețurile sunt foarte mici în comparație cu Clujul. Un Heineken de exemplu este 3-3,5 lei, un Kurtos Kolacs 5-7 lei etc.

dscn0668.jpg

Pe de altă parte zona aceea este o bombă care stă să explodeze, dacă conducătorii mult iubiți nu fac nimic pentru a dezamorsa situația. Românii se simt umiliți și părăsiți de compatrioții și conducătorii lor. Chiar dacă nu pot spune că am luat pulsul zonei foarte mult timp (3 zile) pot afirma că sunt câteva categorii dominante: ungurii extremiști care refuză să vorbeasca limba română și se consideră buricul pământului și că zona aceea le aparține în totalitate, alți unguri mai deschiși la minte care vorbesc și româna mai bine sau mai rău și care comunică cu românii dar au și ei un fel de mândrie ca locul le aparșine in totalitate, chiar dacă recunosc că în zonă au și daci și romani, românii în principiu sunt la fel, se țin cum pot pe poziții, unii învață maghiara să prindă un ciolan mai bun, alții refuză și merg înainte cum pot. Tot respectul pentru românii care rezistă în acestă zonă.

Defilarea în costum de dac, respectiv roman prin centrul orașului a fost mai mult decât interesantă. O mare parte ne priveau cu ură, alșii ne-ar fi omorât pe loc dacă puteau, alții se temeau de noi, iar unii mai răsăriți unguri sau români veneau și vorbeau cu noi sau vroiau să-și facă poze. Impactul asupra copiilor a fost cel mai mare, dar și cei mai în vârstă au fost atrași de fenomen și au dorit să încerce vestimentația romanilor sau dacilor, chiar dacă erau români sau unguri. Sincer îî compatimesc pe acei unguri din aceste zone, deoarece și ei sunt ai nimanui și încearcă să se ascundă în utopia independenței, deși ar fi o sinucidere pentru ei. Ungaria nu-i sprijină și nici recunosc majoritatea, România cu atât mai puțin, iar ei sunt ai nimănui. Șmecherii din UDMR și alți bozgori profitori îi manipulează la greu pe acești locuitori simpli și onești majoritatea, pentru a obține capital electoral și multe beneficii economice. Tokes se oftică când aude că se încearcă popularea cu români în zonă, în loc să se bucure că astfel ungurii pot învăta și ei mai bine româna și să existe un relații mai normale decât acum, iar cum unguroaicele sunt foarte fierbinți ar crește și natalitatea în zonă:)). Bozgorul de Marko Bella afirmă că nu dorește doar autonomia ținutului secuiesc ci și maghiarizarea Transilvaniei!!! “Dar noi de ce n-am dori să umblăm la tot ce nu ne place? De ce nu am vrea şi noi să reformăm statul român, să regîndim întreaga administraţie publică, să scoatem din Constituţie definiţia de stat naţional, să dăm un nou statut limbilor minoritare şi regionale, să impunem cu adevărat limba maghiară ca limbă oficială pe plan regional, să construim sistemul autonomiilor locale şi regionale la nivelul întregii ţări, şi nu doar în Ţinutul Secuiesc, dar acolo căutînd o formă de autonomie specială?”, a întrebat preşedintele udmr la congresul lor. Pentru asemenea declarații ar trebui băgat automat în pușcărie deoarece atentează la securitatea țării! ALOOO Baselu ce pana mea faci?

Chiar dacă am întâlnit și unguri oky, unii nu știau deloc română și nu cred că este normal așa ceva dacă te consideri cetățean ROMÂN. Nu vreau să știe perfect româna, dar nici să nu poată să-mi spună un preț la un produs când merg în magazin cum am pațit. Primul lucru pe care l-aș face pentru a rezolva această situație ar fi constituirea unor comisii care să-i testeze pe aceștia dacă știu sau nu româna cât de cât, iar dacă nu se pot descurca să le fie retrasă cetățenia română deoarece aduce mari prejudicii acestei țări!

Să sperăm că pe viitor o să se liniștească lucrurile în zona aceasta și să existe o unitate mai mare între unguri și români..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
skywalker

Ar fi o solutie buna sa se mute multi romani in zona si sa incercam limitarea drepturilor excesive ale bozgorilor, eventual sa le dam un sut in fund pina dincolo de Tisa! Deja NU MAI SUPORT, te rog sa ma crezi!