La Muzeul de Arheologie din Bologna

dscn0607.jpg

Mai multe fotografii în albumul Museo Civico Archeologico di Bologna

Astăzi am dat o tură prin Bologna că-mi era dor și mi-am amintit că nu am fost încă la muzeul de arheologie. Acesta se află în centru pe lângă Piazza Maggiore pe Via dell’Archiginnasio 2 și este deschis de marți până vineri de la 9-15, iar în weekend și de sărbători de la 10-18,30. Mi-a plăcut foarte mult acest muzeu deoarece este foarte bine organizat și are multe exponate interesante. Din păcate colecția romană nu am reușit să o vizitez astăzi din lipsă de personal, astăzi au venit multe grupuri de copii si erau vreo 5-6 ghizi cu aceștia și nu mai era personal care să stea în sala care găzduia colecția respectivă pentru nelămuriri. Intrarea este gratuită cum ar trebui să fie la toate muzeele după părerea mea, la fel și depozitarea bagajelor în casete special amenajate. După ce am primit biletul  și ghidul am început vizita prin muzeu. La subsol este colecția egipteană cu diverse obiecte interesante, la parter se află gipsoteca și lapidariu, iar la primul nivel găsim colecția preistorie, preistoria în lume, colecția grecească, etrusco-italică, romană, bBologna etruscă, galică, romană. Toate organizate cum trebuie, aerisit, cat mai atractive ochiului. Mi-a plăcut că la fiecare secțiune era o persoană care te ajuta daca aveai întrebări suplimentare.

 

Mai erau în anumite săli ecrane unde puteai vedea diverse cum se realizau diverse obiecte din diverse perioade, mai există și o miniscenă unde merge tot timpul un film car eprezintă activitatea arheologilor care au lucrat în diverse locații, iar obiectele găsite pot fii văzute în acest muzeu. Mi-a plăcut că era voie să faci fotografii, dar fără flash să nu-i deranjezi pe ceilalți vizitatori. O chestie drăguță a fost că am întălnit într-o sală un artist care statea pe un scaun și desena o egipteancă care trăgea cu arcul, de pe un vas pictat. La secțiunea preistorie este o mică locație dedicată exponatelor din alte țări, așa cum era de așteptat România nu e prezentă..  Am dat un ochi pe programul pe 2010 și mi-a plăcut că am văzut diverse manifestații pentru cei mici în special care trebuie atrași la muzee prin programe speciale dedicate lor. dau câteva exemple: O zi în trecut: meseria de Principe, Celți în Bologna, O călătorie în Preistorie, Un obiect are timpul lui..orice timp are obiectul lui și multe altele de acest gen, aceste anumerate sunt în 2 săptămâni. Ce să mai zic, este un muzeu care se știe promova și are cu ceva deși pare destul de mic ca suprafață. Mai multe despre acesta puteți vedea pe pagina de web: Museo Civico Archeologico.

Stăteam după vreo 2 ore prin muzeu și mă întrebam la un moment dat ce fac miniștrii noștri pentru a ne promova? NIMIC! Își transferă banii pentru promovarea țării în conturile personale oare? Când o să avem oare și noi în Cluj-Napoca un muzeu care să se apropie de așa ceva? Ce fac oligofrenii de la turism, cultură etc. pentru promovarea noastră?

Să auzim numai de bine și sper să avem și noi în viitorul apropiat un muzeu cel puțin ca și acesta pe care l-am vizitat astăzi.

*scuze de calitatea slaba a fotografiilor, dar săpuniera nu face fotografii foarte bune fără flash în condiții de luminozitate scăzută.

(Visited 48 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments