Clujul de langa noi,  Cultura & Media

Maramures plai cu flori

_DSC0905Muzeul Etnografic al Transilvaniei, împreună cu Asociaţia Maramureşenilor din Cluj-Napoca, a organizat astăzi un eveniment special în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” de pe dealul Hoia din Cluj-Napoca: “La secerat ca în Maramureş”.

A avut loc o reconstituire a vechilor tradiţii de cultivare a pământului, activităţi agricole de mult uitate, care au fost prezentate publicului de Pălăguţă şi Dumitru Hodor şi de colaboratorii lor, care au fost îmbrăcaţi în portul tradiţional specific. Au fost folosite uneltele străvechi din lemn, cu respectarea datinilor care însoţesc această străveche îndeletnicire: rugăciunea de la marginea lanului, cântecele femeilor din timpul lucrului, cântecul bărbaţilor care asistă (“Asta o hore mândra, când vine de-a secera”), împletirea cununilor de spice.
Paiele secerate şi prelucrate manual vor fi folosite pentru recondiţionarea construcţiilor din incinta Parcului Etnografic. În cadrul acestei acţiuni a fost inaugurat cursul de cântece şi dansuri maramureşene, oferit gratuit de către grupul folcloric “Maramureşul”. La acest eveniment au participat și fraţii Ion şi Ilie Benţa, alături de Vasile Duşinschi, muzicanţi din Bârsana.

Tot respectul pentru acești moroșeni care încă mai păstreză tradițiile și sunt veseli și la muncă ca la petrecere.

Mai multe fotografii găsiți pe Facebook..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments