Parlamentul European cere interzicerea clonelor în alimente
Cu 622 pentru şi 32 de voturi împotrivă, Parlamentul European a adoptat rezoluţia referitoare la clonarea animalelor în scopul producţiei de alimente. UE vrea să ţină la distanţă orice urmă de clone sau de urmaşii lor de pe rafturile magazinelor europene. Parlamentul European a adoptat ieri rezoluţia prin care cere Comisiei Europene să interzică clonarea animalelor pentru producţia de alimente, comercializarea cărnii sau a produselor lactate provenite de la acestea sau de la descendenţii lor, precum şi importul de clone, de urmaşi, de material seminal sau de embrioni de clone sau de descendenţi ai acestora.
Decizia parlamentarilor europeni are mai multe motive. „Procesele de clonare sunt asociate cu rate scăzute de supravieţuire în cazul embrionilor transferaţi şi al animalelor clonate, înregistrându-se un număr mare de animale clonate care mor în primii ani de viaţă”, scrie în rezoluţie.
De asemenea, „grupul european pentru etică pune la îndoială legitimitatea etică a clonării animalelor în scopul producţiei de alimente”, mai arată documentul european. Clonarea ar reduce şi diversitatea genetică printre animale, „crescând astfel posibilitatea ca şepteluri întregi să fie decimate de boli la care sunt susceptibile”. Ţările europene şi-au făcut cunoscută în mai multe rânduri reticenţa lor faţă de ingineriile genetice infiltrate în alimente.
„Suntem pregătiţi să mâncăm fripturi de clone?“, întreba Fiona Roberts, producător la BBC Radio Science Unit, încă de acum un an, când întreaga presă britanică a luat în dezbatere aprigă subiectul, deşi se discuta aprobarea animalelor copiate în magazinele din SUA. În 2006, de asemenea, prima pagină a ziarelor a fost monopolizată de viţeluşa Dundee Paradise, puiul unei vaci clonate în SUA, creată după o campioană Holstein. „Vita clonată se apropie de meniurile britanicilor“, titra „The Telegraph“ în acea perioadă.
Continuarea in Cotidianul.ro .