Clujul de langa noi,  Cultura & Media,  EYC CLUJ 2015,  Tineret

Perspective asupra Industriilor Culturale si Creative in Cluj

_DSC9561În perioada de 13-14 august 2013 am participat la atelierul pe tema Perspective asupra Industriilor Culturale si Creative în Cluj” (Perspectives for the Cultural and Creative Industries in Cluj)  de la Centrul de Cultură Urbană Casino, în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, organizat de către Primăria Cluj-Napoca și Asociaţia “Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană”. În perioada următoare se va realiza strategia de dezvoltare pentru Industrii Creative, aferentă perioadei 2014-2020.

Invitatii acestei prime întâlniri au fost Istvan Komor, Operational Director of Zsolnay Cultural Quarter din Pecs și Carlos Martins, Programme Director of Guimaraes 2012 European Capital of Culture, experți în domeniul industriilor creative.

Chiar dacă numărul celor prezenți la acest atelier a fost destul de mic, pe de-o parte de înțeles având în vedere perioada de vacanțe și concedii, e totuși trist că puțini clujeni se implică în ceva ce ar putea schimba total fața orașului în care trăim. Mi-a plăcut mult de Carlos Martins care a încurajat tinerii care se implică în astfel de acțiuni și pentru el „Cultura nu se face doar în timpul liber ci trebuie să facă parte, la orice oră, din fiecare dintre noi”. Chiar dacă timpul nu a fost de ajuns pentru discuții cred că astfel de întâlniri sunt mai mult decât necesare pentru a se contura o strategie clară pentru Capitala Culturală Europeană din 2021. Dacă vom trage toți la aceeași căruță vor exista premizele unei schimbări majore a municipiului Cluj-Napoca și implicit creșterea gradului de fericire a cetățenilor din zonă.

Discuțiile în cadrul atelierului au avut loc în limba engleză și română. Mai jos puteți vedea care a fost programul acestui atelier:

Programul complet pentru marti 13 august:

14.40 – 15.00 Registration and welcome coffee

15.00 – 18.00 (with coffee breaks)

Welcome message – Florin Moroșanu, Executive Director of the “Cluj-Napoca – European Capital of Culture” Association

I. Introduction
Creative Industries – Definitions, European trends
– Carlos Martins, Programme Director of Guimarães 2012 European Capital of Culture
– István Komor, Operational Director of Zsolnay Cultural Quarter, Pécs 
– István Szakáts, Board Member of the “Cluj-Napoca – European Capital of Culture” Association

– presentation of the results of the survey on creative industries

Programul complet pentru miercuri – 14 august:

10.00- 15.00 (with coffee breaks)

II. Creative Industries in Cluj – current situation and perspectives – facilitated discussion – presenting the existing ideas, projects, programmes, proposals for the development of the Creative Industries in Cluj-Napoca

Mai jos puteți vedea câteva fotografii de la eveniment. Mai multe găsiți pe pagina mea de Facebook.

 

 .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments