Cultura & Media,  Divertisment,  Reenactment

Pro Istoria Fest Sarmizegetusa 2012

Chiar dacă unii istorici-arheologi nu sunt foarte bucuroşi pentru că se organizează acest festival, eu salut acest prim eveniment de amploare care va atrage desigur diverse persoane care poate nu au mai auzit de ani buni nimic despre Sarmizegetusa.

Unii sar cu decibelii care afectează monumentele, ok le afectează, dar ploaia și lăsarea lor în paragină este mai bună? În toate țările organizațiile profită de astfel de monumente la maxim până le mai au în picioare. Inclusiv la Colosseo, Arena din Verona, Nîmes ș.a. se fac concerte cu mulți decibeli și nimeni nu se supără, pentru că atrag turiștii și astfel ajută la dezvoltarea zonei, iar promovarea respectivului loc are un impact tot mai mare. Dar oare unii istorici și arheologi români ce vor cu adevărat? Ignorarea monumentelor nu e bună, promovarea prin metode decente nu e bună..oare cum ar dori să fie promovate astfel de locuri cu foști securiști, cu guță, eba, udrea și băsescu?

Sarmizegetusa se află situată în partea de vest a Țării Hațegului, la aproximativ 8 km de “Porțile de Fier ale Transilvaniei”, de unde se face trecerea în Banat. În antichitate, romanii au construit aici capitala provinciei Dacia Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Zidurile orașului aveau o lungime de 500 x 600 m și închideau în interior o suprafață de aproximativ 33 ha. Pe o suprafață de 60-80 ha, în afara zidurilor de incintă ale orașului, romanii au construit numeroase monumente publice, case particulare, morminte, etc.

Pro Istoria Fest Sarmizegetusa va combina vechiul și noul, arătând publicului frumusețea contrastului dintre tradițional și modern. Publicul va avea parte de activități parcă desprinse din vremea dacilor și romanilor. Concertele vor fi organizate în amfiteatrul de la Ulpia Traiana, un loc cu mare rezonanță istorică, pe scenă evoluând artiști ca: Holograf, Ana Lesko, Vunk, Andreea Voica și Deian Galetin.

Show-ul se va încheia cu un show de laser special creat pentru a realiză o cupolă a amfiteatrului.

PROGRAM:

Sambata, 11 august:

09:00- Parada romano-dacica

12:00- Ateliere copii si face painting

16:00- Trupa Zurli

17:00- Ad-Hoc

18:00- Deian Galetin si Andreea Voica

19:00- Anna Lesko

20:00- Vunk

21:00- Loredana & Agurida

22:00- Show laser

Duminica, 12 august

10:00- Ateliere copii si face painting

18:00- Hara

19:00- Corina

20:00- Mandinga

21: 00- Sistem

22:00- Spectacol de artificii

 

Asociatia Star Education este o organizație neguvernamentală creată la inițiativa lui  Zoli Toth în anul 2007 care își propune să promoveze valorile culturale și artistice autohtone prin activități care sprijină creația în domeniul muzical, prin activități educative din domeniul ecologiei, precum și prin activități care să promoveze obiective istorice, culturale și turistice din România.

Cele mai cunoscute proiecte ale Asociației Star Education sunt Pro Istoria Fest, Ecofrecventa, GreenVillage@Bestfest, Battle of Songs, la care se adaugă o multitudine de evenimente muzicale cu conținut ecologic declarat.

Pro Istoria Fest promovează obiective cultural-istorice și turistice aflate pe teritoriul României printr-o serie de evenimente de înaltă ținută culturală și artistică sub sloganul “muzica prezentului în slujba trecutului”.

Pro Istoria Fest a debutat în septembrie 2011 la Curtea Domnească de la Târgoviște, apoi au urmat  în octombrie 2011 Cetatea lui Vlad Țepes de la Poenari și  Cetatea Rașnov. Cele trei evenimente au adunat peste 40.000 de spectatori. Pro Istoria Fest continua în 2012 cu promovarea altor cetăți de mare rezonanță istorică, mai mult sau mai puțin cunoscute de public: cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Golești, Cetatea Enisala, Sighișoara, Sarmisegetusa.

Distracție plăcută tuturor și la cât mai multe evenimente de genul acesta!

Sursa foto și info: proistoriafest.ro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments