Profil de artist fotograf – Radu Fizesan
Dacă săptămânile trecute i-am avut în prim plan pe Corina și pe Răzvan astăzi mă gândeam să schimbăm puțin domeniul și am ajuns la artistul fotograf Radu Fizeșan pe care îl apreciez foarte mult. În primul rând țin să-i mulțumesc încă odată pentru Logo-ul creat de el pentru site-ul meu și care e foarte apreciat de multă lume. Având în vedere că ne cunoaște de ceva vreme o să te rog să te prezinți pe scurt pentru cei care nu te cunosc și nu au vizitat niciodată site-urile tale și apoi să-mi răspunzi la câteva întrebări.
1. Pentru început zi-mi câteva lucruri despre tine…
Radu: Cred ca e prima data cand mi se pune aceasta intrebare. Excludem interviurile pentru locuri de munca.
Despre mine..hmm.. Sunt un visator realist. Cu alte cuvinte stau si prin nori, dar si cu picioarele pe pamant. Extremele sunt periculoase. Sunt foarte pasionat de ceea ce fac (design, fotografie) si investesc enorm de mult timp in asta. Lucrez foarte mult, minim 12 ore pe zi, imi plac pisicile, pizza si dulciurile :)
2. Zi-mi mai exact ce este “1virgula61” și “foto-carte“?
Radu: Cele 2 de mai sunt sunt 2 proiecte personale in care am investit mai mult timp si atentie decat in restul. Proiectul numarul 1 este foto-carte.ro, unul dintre primele siteuri din Romania de albume fotocarte, sau albume digitale cum se mai numesc. Foto-carte.ro ofera albume foto de tip fotocarte de lux si doresc sa fie un lider de piata pe acest segment. Aceste albume foto sunt realizate cu materiale premium, ceea ce din pacate la noi nu se prea observa, intr-o societate dictata doar de pretul cel mai mic.
1virgula61.ro este, deocamdata, siteul meu personal. Dar va fi in curand siteul agentiei mele de creatie publictara. Nu sunt adeptul siteurilor numeprenume.ro. Mi se pare o lipsa de inspiratie, cel putin pentru cei ce lucreaza in domeniul acesta creativ. Hai sa facem un exercitiu. Tu, cititorule, numeste 5 siteuri, ale unor fotografi (ca tot e la moda si toti ne numim fotografi, in coltul dreapta jos al pozelor) care au site de genul numeprenume.com pe care ii urmaresti saptamanal si esti fan al lor.
Fotograful meu preferat, de exemplu, nu are site numeprenume.com, pentru ca rus, si poate numele lui e greu de retinut. Poate pentru un englez si numele meu ar fi greu de retinut… (stiu, exista bookmarks sau alte metode, am zeci, sute, dar fotografii mei preferati tot manual intru pe siteurile lor)
3. Cum este feedbackul din partea celor care au apelat la serviciile tale (foto & design)?
Radu: In toti acesti ani de foto & design, procentul clientilor nemultumiti este de sub 1%. Este oricum un domeniu subiectiv, nu ai cum sa-i multumesti pe toti. Secretul consta in a sti sa te mulezi dupa fiecare client si cerere.
Exista intotdeauna acea categorie de clienti ce vor mai mult pe bani putini. Pana acum nu am avut de-a face cu astfel de clientela. Am incercat sa ofer o calitate a serviciilor ce valoreaza cu mult peste remuneratia oferita.
4. Nu ai avut parte de o suprasaturare de culoare să zic așa din care vroiai să evadezi câteodată?
Radu: Ba da, de multe ori. Lucrand intr-un domeniu creativ, pauzele de refacere (fizica si psihica) sunt foarte importante. Din pacate am avut parte de prea putine in ultimul an, dar sper sa pot schimba acest lucru.
Fiecare dintre noi trebuie sa avem o pasiune. Un om fara o pasiune este un om gol, parerea mea. Fie ca e pescuit, golf sau fotografie, in viata trebuie sa facem ceva de placere, extra job, sa investim bani in acea pasiune si sa ne aduca satisfactii cat mai putin materiale.
5. Ce aparatură folosești și ce tip de fotografie preferi?
Radu: Voi incepe cu fotografia si apoi cu aparatura, deoarece sunt adeptul artei fotografice si nu al tehnicii. De-a lungul timpului am fotografiat cu diverse aparate. De la aparate pe film, compacte pe film, aparate „normale” (APS) digitale. Sunt poate printre ultimii din generatia mea ce au pozat pe smena, zenith, deci pe film, care te obliga sa gandesti si apoi sa apesi.
In ultimii ani simt o suprasaturare fata de fotografia uzuala, a acelorasi strazi, oameni, decoruri. Incerc sa migrez spre fotografia conceptuala, unde artistul isi creeaza decoruri, subiectele, lumina si mesajul. Este foarte greu, poate etapa suprema in fotografie, dar parerea mea este ca fotograful nu trebuie sa fie doar omul ce apasa pe un buton la locul si momentul potrivit. Este o gluma in randul fotografilor. “ia du-te in Peru, plimba-te pe acolo, iar unde vezi 3 gauri in pamant, pune trepiedul si fa poza. Pentru ca daca de acolo a facut si altul poza, cu siguranta va iesi buna. Poti sa o faci si tu!”
Momentan am un Nikon D800, nikon 28-70 f 2,8, nikon 80-200 2,8, samiang 85mm f1,4, nikon 50 mm f 1,8, dar toate au fost achizionate in ultimele luni din cei 7 ani de fotografie. Pana acum am fotografiat cu d70, d80 si D90 si cu diverse obiective , tamron, sigma. In perioada in care am fotografiat cu D70 (6MP) am avut mai multe expozitii internationale si fotografii publicate international, inclusiv finaliste la consursuri mondiale de fotografie, decat in ultimii an. Chiar si acum ca am D800, il folosesc doar cand D90ul nu mai face fata, in conditii slabe de iluminare.
6. Știu că ai renunțat la jobul clasic (de 8 ore+suplimentare fără număr) și ai preferat să devii Freelancer. Cum a fost trecere și ce recomanzi celor care ar vrea să facă și ei acest pas în viitorul apropiat?
Radu: Trecerea mea a fost mai lina poate decat a altora. Altii, poate, se trezesc fara loc de munca de azi pe maine si nu stiu ce sa faca. Eu am inceput un business in afara jobului, ce l-am crescut de-a lungul timpului. A fost foarte greu. Lucram de la 9 la.. cum spui tu, fara numar, de multe ori veneam de la servici la ora 7-8 seara si ma apucam de munca :) . Dar era pentru mine. Am avut 2 ani, fara concedii, in care lucram din martie pana in decembrie minim 14 ore pe zi, de luni pana duminica, fara weekenduri libere. A fost si este extrem de greu.
In momentul in care am ramas fara job, sau cu salar redus din cauza asa zisei crize, eu castigam 60% din salar din businesul construit in ultimul an. A fost doar un pas mic pana a-mi castiga salariul complet de angajat, dar lucrand de acasa, cu pauze de mers la bazin, de masa (buna), de odihna, de jucat pe consola etc.
Dar nu e tot lapte si miere. Acum ca freelancer lucrez mult mai mult pe aceasi bani ca si cand eram angajat. Dar am si anumite avantaje. Pauzele le iau cand vreau, concediile sunt mai dese si mai multe, refuz clientii ce nu corespund sau vad ca nu avem o colaborare buna. Doar ca orarul de munca nu mai e de la 9 la 17 ci de la 8-9 la 20…
Ce sfat as da celor ce vor sa incerce pe cont propriu? hm… daca nu esti gata sa sacrifici tot ce ai, prieteni, familie, timp liber, cel putin pentru o perioada…nu incerca. Prietenii adevarati ii ai langa tine, chiar daca lipsesti la cele 40 de intalniri anuale la bere, familia/persoana iubita ar trebui sa iti inteleaga ambitiile si sa te sprijine, timpul liber… e un mic sacrifiu pentru viitorul tau, la fel ca si ceilalti factori.
7. Se poate trăi din fotografie în Cluj? Sau câteodată trebuie să te compromiți cu niște nunți de maneliști să reușești să trăiești decent?
Radu: :) Am prieteni ce si-au ridicat case in Cluj, din fotografie. Dar sunt mai vechi pe piata si au renume. Dar sunt putini. Majoritatea nu prea traiesc din fotografie deoarece investesc mereu, in aparatura de exemplu si traiesc din alte surse. Fotografia e un surplus mic la salar doar.
In Cluj nu poti scoate bani din foto decat din nunti si ceva mici evenimente. Nu exista firme ce vor fotografie comerciala. Si cele ce vor apeleaza la secretara, ce are o compacta sau un iPhone.
Sincer iti spun, cam 80%+ din banii castigati pe foto anul asta i-am investit in aparatura. Si am zeci de prieteni ce fac la fel. Ia salarul tau pe doi ani sa zicem (cat tin sculele pana sa le schimbi), scade 80%, imparte 20% pe 2, sa zicem 3, ani si vezi daca poti trai din asta. Eu zic ca nu.
8. Am văzut că ai organizat împreună cu Edmond Kreibik câteva workshopuri la Roșia Montană. Cum de ați ales această locație și care a fost feedback-ul participanților?
Radu: Am sustinut si voi sustine INTOTDEAUNA, fotografia ca arta si nu ca proces tehnologic. Tehnologia ne ajuta in exprimarea creativitatii, dar nu este un element obligatoriu in realizarea unei opere de arta. Multe fotografii de ale mele au ajuns in expozitii internationale, in concursuri si in presa. Marea majoritatea au fost facute cu aparatura modesta (sau sub). Am avut fotografii facute cu compacte pe film, cu aparate de 6 megapixeli, cand erau pe piata de 12, dar ce au ajuns celebre.
Workshopul de la Rosia Montana promoveaza exact acest lucru, fotografia ca si arta, compozitie, gandire, mod de viata.
Locatia a fost aleasa deoarece are un enorm potential fotografic dar este si o zona de conflict, putem spune, care are un aer de mister, necunoscut, temere, avem o multitudine de elemente de fotografiat in aceasta zona, de la oameni (putini cat sunt), la peisaje, arhitectura, detalii inedite, obiceiuri si multe altele.
Feedbackul participantilor a fost peste asteptari. Ceea ce ne-a determinat sa facem si urmatoarele editii. Desigur, au fost oameni care au spus ca este scump dar cu mana pe inima iti zic, anumite informatii ce le furnizez/furnizam la acest workshop sunt informatii obtinute in ani si ani de studiu, discutii cu profesori universitari, experienta, citi carti si forumuri etc. Atat doar ca eu nu voi spune cursantilor: “scrieti, asta este un secret”. Trebuie ei sa fie atenti, sa noteze, sa puna intrebari, cu alte cuvinte sa fie interesati.
9. Ce urmează? La ce proiecte lucrezi acum și la ce să se aștepte iubitorii de frumos și fotografie din Cluj?
Radu: Urmeaza o scoala de fotografie, dedicata tuturor. Atat celor ce fac poze cu telefonul sau compacta cat si celor mai avansati. Doresc sa educ cat mai multi oameni in arta fotografiei si a artei in general.
10. Care sunt fotografii tăi preferați pe care îi recomanzi celor care sunt la început de drum în fotografie, în sensul de trebuie VĂZUT în această viață?
Radu: Eu am invatat fotografia din foarte multe surse. Carti, profesori, multe siteuri si multi fotografi, dar si din multe filme foto nereusite. Fotograful pe care il urmaresc cel mai des si de la care am cel mai mult de invatat este Chase Jarvis. El ofera o serie de informatii necesare fotografului modern si anume tehnica, compozitie, marketing, management pe care fiecare fotograf trebuie sa le stie, cel putin pana ajunge la nivelul lui si are alte persoane dedicate marketingului si restul activitatilor in afara fotografiatului.
11. Unde ai vrea să fotografiezi în exterior și de ce?
Radu: In exterior…imi doresc de multi ani sa fotografiez in Rusia. Dar fiind atat de mare, mi-ar trebui cel putin o luna libera sa surprind o mica parte din cultura lor. Iar o luna in Rusia inseamna si foarte multi bani. Am fost fascinat si sunt de Rusia de multa vreme. Nu stiu de ce, sau poate asa simt in interiorul meu si e greu de exprimat in cuvinte, poate vreau sa calc pe urmele tatalui meu ce a fotografiat pe acolo, e o dorinta pe care o am de multi ani si sper sa o pot indeplini candva.
12. Ai vreun loc preferat pentru fotografiat unde mergi fără să te plictisești de el?
Radu: Nu ma plictisesc de gari, trenuri si fotografia de noapte. Si mai nou nu ma plictisesc de fotografia conceptuala, pentru ca ideile sunt nelimitate.
13. Pe când niște expoziții în Cluj sau niște albume cu fotografii realizate de tine? Sau ești ca pantofarul care de obicei nu are timp de el și umblă mai tot timpul cu pantofii rupți și nu prea ai timp să te ocupi de fotografiile dragi ție din cauza volumului mare de comenzi?
Radu: Oooh da. Sunt pantofarul! Am apelat la prieteni designeri sa imi faca siteul. Intodeauna pun pe altii (de exemplu clientii) pe primul loc si apoi pe mine.
Nu ma grabesc, sincer. Prefer sa ies mai rar la suprafata apei, dar cu lucrari ce merita. Nu fac poze in parc seara si sa scriu Radu Photography in colt ca toata turma. Unul dintre profesorii mei de fotografie, un renumit fotograf american, imi zicea ca una – doua fotografii bune pe an este de ajuns. Astfel dupa cativa ani de activitate ai cateva zeci de fotogorafii, dar de valoare. De ce ar trebui sa ai mai multe? Niciun pictor celebru nu are 2000 de tablouri celebre (cate poze facem noi intr-o luna).
14. Care este citatul tău favorit după care-ţi ghidezi viaţa, dacă există așa ceva?
Radu: Citatul meu preferat este „Nimeni nu moare pe gratis”, din filmul Filantropica.
Îți mulțumesc Radu pentru acest interviu de la distanță și sper să ne revedem curând la o bere nefiltrată făcut cu noul tău kit:D
Multă Baftă în toate!.
Ma gandesc si eu sa fac trecerea aceasta de a deveni freelancer dar inca nu imi gasesc curajul necesar.
[…] http://cuibus.ro/blog/profil-de-artist-fotograf-radu-fizesan.html […]