Bloggeri,  Business,  Divertisment,  Tineret,  Turism,  WWW

Profil de blogger – Razvan Pascu

Sursa foto: RazvanPascu.ro

Având în vedere că am mai adăgat 2 noi categorii pe blogul meu Bloggeri și Guest-post, mi-a venit ideea să-i mai chestionez să zic așa pe unii bloggeri pe care i-am urmărit de la începuturi sau pe care îi apreciez. M-am gândit să încep această serie cu un interviu inedit cu  Răzvan Pascu – bloggerul de turism al anului 2011 – care nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare pentru internauți și în special pentru cei care iubesc călătoriile. De ce Răzvan Pascu? Pentru că a fost printre primii vizitatori ai blogului meu și m-a urmărit când am fost pe velierul Mercedes în 2009, iar la începuturi când îi urmăream blogul avea în jur 50 de vizitatori pe zi..astăzi situația s-a schimbat, dacă în bine sau în rău rămâne la latitudinea voastră să apreciați asta.

Îi mulțumesc pe această cale că a răspuns pozitiv provocării mele de a realiza un scurt interviu online (primul dat unui blogger) având în vedere că în prezent ne despart peste 5000 km.. Pasionat fiind de călătorii știu că timpul călătorilor este destul de scurt și tocmai de aceea o să încerc să-i răpesc cât mai puțin timp lui Răzvan.

Eu: 1. Te-ai gândit când te-ai apucat de blog că vei ajunge cel mai cunoscut blogger de turism din România?

Răzvan: Am vrut asta. In orice ma implic vreau sa castig, sa fiu primul, sa fac bine ceea ce fac, sa ii ajut pe altii si sa ma ajut implicit si pe mine (de la spiritual la material). Am observat in timp ca atunci cand faci lucrurile cat mai din suflet ai cel mai mare succes. Iar ceea ce fac eu acum este doar ceea ce imi place, asa ca nu as putea sa nu o fac cu tot sufletul. Blogul mi-a oferit sansa sa ajung sa cunosc foarte multi oameni. Si este incredibil atunci cand ajungi la nivelul sa te contacteze si sa vrea sa te cunoasca oameni pe care acum cativa ani doar ii admirai prin ziare.

 

2. Știu că odată ce te prinde virusul călătoriilor este destul de greu să scapi de el, având în vedere că deja ai multe colaborări cu blogul de călătorii vreau să te întreb cum reușești să îmbini jobul de la ING cu bloggingul și călătoriile, care din fericire sunt tot mai numeroase?

Răzvan: Jobul meu de la ING Asigurari & Pensii este unul flexibil, in care trebuie sa fac totul pentru a administra si multumi niste clienti corporate foarte mari. Imi place mult si ceea ce fac la job si simt ca am o datorie fata de ING pentru ca de aici am invatat sa fiu disciplinat si sa respect reguli. Este foarte important in orice relatie (personala sau de business) sa fii disciplinat si sa respecti reguli. Si inca ceva foarte important: sa oferi mereu mai mult decat ai promis. Imi fac treaba bine la ING, iar oamenii de acolo sunt deschisi la minte astfel incat sa conteze doar rezultatele si mai putin timpul efectiv petrecut la birou. Am acces permanent la emailul si telefonul de serviciu, astfel incat sa pot rezolva de oriunde din lume, orice problema ar aparea.

 

3. Unde crezi că vei ajunge peste 5 -10 ani cu blogul tău și dacă te gândești pe viitor să te dedici exclusiv doar pe partea aceasta de călătorii?

Răzvan: Cu blogul nu mai am niciun target. Deja de mai bine de un an blogul este pentru mine doar un vehicul de imagine si altele sunt proiectele importante pentru mine. De un an ma ocup de proiecte de PR pentru companii din industria turismului si mi-am deschis prima agentie de PR exclusiv in turism & hospitality. Am si niste propuneri de a deveni actionar intr-o agentie de turism si probabil voi mai incepe si altfel de proiecte pe turism. Blogul va continua, dar nu mai am ambitii cu el.

 

 4. Care crezi că ar fi cele mai bune soluții în acest moment pentru turismul din România, pentru a recupera decalajul față de celelalte țări din Uniunea Europeană? Mă refer în special la partea de promovare, servicii, infrastructură și despre necesitatea unei locomotive – niște atracții principale care vor atrage cât mai mulți turiști străini. Un bum de genul Dracula Park (cum dorea dl. ministru Agathon Dan), iar apoi să le oferim  turiștilor pe lângă servicii de calitate, și niște trasee turistice culturale, gastronomice ș.a. sau o dezvoltare mai lentă axată pe tradiția și ospitalitatea veche românească care să meargă mână în mână cu dezvoltarea infrastructurii și managementului din turismul românesc?

Răzvan: Eu cred in amandoua. Marketingul si PR-ul bine facut functioneaza foarte bine mereu. Insa nu trebuie sa uitam sa ne ocupam si de produs. Si foarte importanta in mixul de marketing este si distributia, adica sa fim prezenti in cat mai multe locuri. Potentialii turisti trebuie sa fie bombardati cu informatii despre Romania, sa auda peste tot despre Romania (bineinteles, de preferat de bine sau macar informatii neutre – stiri sau evenimente). Trebuie sa incepem sa facem lucruri. Si as vrea ca romanii sa invete sa nu se mai astepte sa faca altii sau Statul, ci sa puna mana si sa faca fiecare cate ceva.

 

5. Ai accepta un post de Ministru al Turismului dacă în viitor cineva ți-ar oferi un post de genul acesta? Și care ar fi primele 3 lucruri care le-ai face pentru a determina ( virusa ) cât mai mulți români să dedice mai mult timp din viața lor călătoriilor?

Răzvan: De cateva luni primesc tot mai des aceasta intrebare. Nu ma intereseaza politica si nu voi fi niciodata intr-un partid politic. Daca se va dori un om independent, o sa ma mai gandesc. Insa pana atunci, altele sunt prioritatile mele. Un astfel de post m-ar priva de multe (calatorii, afaceri, etc.) si nu stiu daca as fi dispus sa renunt la ceea ce am muncit din greu. Nu as accepta un astfel de post doar pentru a-mi scrie in CV, ci ca sa fac lucruri.

Cat despre lucrurile pe care le-as face pentru a-i convinge pe oameni sa inceapa sa calatoreasca…nu stiu daca iti poti imagina cati oameni imi scriu pe blog, pe email si pe Facebook ca le-am deschis ochii spre adevarata viata. Asta e cel mai mare castig pentru mine; cand primesc un astfel de mesaj ma resetez cu fericire.

 

6. Provocare: Nu te-ai gândit să aduni toți bloggeri de turism să faci o comunitate/asociație care să aducă idei noi în turismul românesc? (prin diferite acțiuni gen promovarea unei regiuni o perioadă, întâlniri semestriale/anuale ale bloggerilor de călătorie, deoarece am observat că și această nișă începe să crească și la noi)

Răzvan: Ba da, uneori ma gandesc. Dar ghinionul este ca o parte dintre ei nu ma plac, o alta parte sunt invidiosi si o alta parte tin blogul strict ca pe un hobby, deci nu sunt interesati. Cand vrei sa ai succes cu un blog trebuie sa fii perseverent, sa muncesti continuu, in special la lucruri care nu se vad. Ceea ce se vede este doar un articol pe care il faci in 1-2 ore. Insa eu muncesc cate 10-12 ore pe zi; restul de ore nu se vad, decat dupa mult timp. In Romania sunt peste 500 de bloguri de travel – ati auzit de mai mult de 3-4 din ele? Probabil prin intermediul agentiei mele de PR in turism voi incepe proiecte care sa implice si bloggerii.

 

7. Nu simți nevoia unei schimbări de design pentru site-ul tău sau preferi mai degrabă să dezvolți alte site-uri pe alte nișe și să păstrezi site-ul/blogul personal în formatul actual?

Răzvan: Lucrez deja la un nou design pentru blog. Le-am cerut celor de la Zitec sa imi faca un nou design, unul dintre cele mai tari bloguri din Romania. Va fi mult mai personal, mai mult centrat pe mine, ca o carte de vizita. Ce am avut de demonstrat, deja am demonstrat. Acum a venit vremea pentru ceva mai relaxat.

 

 

8. Dintre locațiile pe care le-ai vizitat până acum care ar fi principalele 5 locații pe care le-ai recomanda iubitorilor de călătorii din România să nu le rateze?

Răzvan: Depinde de ceea ce vor. Mi-a placut deopotriva in Transilvania, asa cum mi-a placut si in China, in Budapesta, New York, Moscova, Buenos Aires, Londra sau in Zanzibar. Sunt lucruri diferite, dar la fel de placute. E o discutie lunga aici, depinde de gusturi. Important este sa fii fericit ca ai ajuns acolo unde ti-ai dorit.

 

9. Unde ai întâlnit cei mai frumoși/calzi oameni și ce te-a impresionat cel mai mult la ei?

Răzvan: Probabil ca in Africa, in Tanzania. Este incredibil cat de saraci sunt oamenii acolo si totusi cat de zambitori sunt si ce fericiti par. Exista inclusiv triburi care traiesc ca acum sute de ani. Si totusi zambesc continuu si par fericiti.

 

10. Ce locații vrei să vizitezi în viitorul apropiat și dacă nu te-ai gândit să faci o călătorie în jurul lumii pe o perioadă mai îndelungată?

Răzvan: Am in gand si un proiect in jurul lumii, dar il tot aman pentru ca ar insemna sa renunt la multe din ceea ce am realizat pana acum. In noiembrie voi merge la targul de turism de la Londra si in decembrie, de sarbatori, plec in Vietnam si Cambodgia. Pana atunci probabil voi trage o fuga si in Austria, se tot ofera cineva sa ma invete sa schiez. La anul as vrea sa organizez din nou niste calatorii cu cititorii prin Africa, Japonia, Brazilia, Galapagos, China, Tibet. Sa vedem ce va iesi.

 

11. În încheiere vreau să-ți cer o părere referitoare la site-ul meu: ce îți place și ce nu, și ce ai vrea să citești mai mult în viitorul apropiat pe blogul meu.

Răzvan: Pe viitor as vrea sa citesc pe blogul tau mai multe articole despre Vali Petcu si despre iPhone:).

 

Îți mulţumesc înca odată pentru acest interviu online și sper să ai parte pe viitor de cât mai multe călătorii frumoase. Să auzim numai de bine și multă baftă!.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] săptămânile trecute i-am avut în prim plan pe Corina și pe Răzvan astăzi mă gândeam să schimbăm puțin domeniul și am ajuns la artistul fotograf Radu Fizeșan […]

[…] Până atunci cei care vor să citească un interviu cu Bloggerul Răzvan Pascu o pot face aici. […]

[…] luna trecută a fost în prim plan interviul cu Răzvan Pascu – link săptămâna această o să vă fac cunoștință cu o bloggeriță din Cluj-Napoca mai […]

Traian Badulescu

Razvan este un om care face ceea ce face cu pasiune si, in plus, este foarte disciplinat. Chiar daca sunt ceva mai mare, ca varsta, decat el, pot spune ca am de invatat de la el, in anumite privinte. Ma bucura ca suntem si prieteni. Si m-am bucurat mult ca un juriu format din 20 de jurnalisti si profesionisti din turism l-a desemnat, in 2011, drept bloggerul de turism al anului, la Gala Travel Advisor. Pentru bloggeri si, in fapt, pentru oricine doreste sa porneasca o afacere, un proiect, de retinut principalele calitati – pasiune si disciplina. Fireste, in spatele… Mai departe»