Rostock 2009
Mai multe fotografii găsiți în albumul Rostock 2009
Prima impresie pe care o am după ce am ajuns în Rostock, este foarte plăcută. Portul este destul de mare și îngrijit, clădirile frumoase, deși unele sunt mai comuniste dar toate au un farmec aparte. Ca și în Kiel și aici sunt o mulțime de standuri, dar nu din foarte multe țări. Organizarea și infrastructura foarte bună și aici. Am primit o insignă cu ajutorul căreia aveam transport gratuit în Rostock pe toată durata festivalului. Din întâmplare într-o seară când aveam chef de ceva cocktail, am ajuns pe o terasă unde am auzit numele de Cornel..nu a durat mult și ne-am dat seama că și una dintre barmanițe este româncă. O chema Ana și era din Alba Iulia, plecată de ani buni din țară a învățat foarte bine germana, că nu ne-am dat seama de la început că este româncă, doar fizicul o trăda, deoarece nu am văzut încă așa nemțoici frumoase..Ne-am împrietenit rapid și ne-a făcut cadou cu tură de cocktailuri. Patron era un sas destul de impresar și răutăcios, iar o mare parte din angajați erau români. Ei călatoreau prin toată Germania cu barul lor, acolo unde erau festivaluri de orice gen. Deși chiria este destul de mare, în jur la 50 de euro pe mp, se pare că merge destul de bine afacerea, având în vedere că un cocktail este min. 5 euro. A doua zi am mers să-i duc o vedere cu barca noastră și acum am avut parte de discount pentru băuturi. Mai rar să găsești așa români cumsecade, mai ales când îi întâlnești prin alte țări. Mi-a plăcut foarte mult și aici că oameni sunt foarte oke, iar multe fete aveau legături de sânge cu frații ruși și erau înalte și frumoase.. Am fost și la singura discotecă din oraș..cu mici peripeții că nu aveam ID la mine și nu au vrut să mă lase să intru să nu fiu minor, nu știu dacă par așa tânăr sau chiar era procedura foarte strictă..am intrat până la urmă că aveau alți colegi de pe barcă ID și eram în grup. În interior era foarte multă lume, discoteca era ceva în gen la fosta Bianco e Nero din Cluj-Napoca. O terasă mare plină de mese și bănci, iar în interior un mic ring și mai multe baruri. Erau tineri de toate vârstele și de toate naționalitățile. Unii erau veniți în grup, iar alții solo, inclusiv fete sau băieți. Unii la agățat, iar alții doar pentru plăcerea de a dansa, chiar și singuri.
Într-una dintre seri toți membrii de pe Mercedes au fost invitați la un restaurant pentru a lua cina. Este foarte frumos când vezi că oameni din diferite orașe și țări au un respect deosebit pentru echipajele de pe veliere. Am fost serviți cu diverse preparate foarte gustoase în mare majoritate și chiar am rămas plăcut surprins să văd că există și în Germania locații unde chiar poți să dai de preparate gustoase. Oricum cred că sunt destul de rare că până aici nu am găsit așa ceva. Am mai găsit la un restaurant italian o înghețată destul de bună care se apropia de cea din Italia.
Am avut și aici câteva ieșiri importante cu firme mari din Germania, dar toate au ieșit foarte bine și toți invitații s-au simțit bine la noi. La finalul festivalului a avut loc ca de obicei un party pe una dintre bărcile de la festival. Anul acesta tema petrecerii a fost pălării ciudate. Având în vedere că trebuia să ne conformăm am început cu toții să căutam soluții pentru realizarea unor pălării interesante. Eu am luat pileusul de la costumul de dac, că pentru toți a fost ciudat să vadă așa ceva, ceilalți au improvizat după inspirația personală așa cum se poate vedea în fotografii. A fost distracție maximă și aici..multă lume, muzică bună, bere, vin și alte băuturi. Aici am cunoscut un olandez pe nume Wym, care vorbea perfect românește. Nu mi-a venit să cred că este olandez, părea mai degrabă un bucureștean după accent. După o călătorie în Mexic s-a gândit să mai învețe o limbă latină pe lângă spaniolă și așa a ales româna. A stat un 1 la universitate în București unde a studiat limba și a învățat-o foarte bine. După această experiență a ajuns să fie îndrăgostit de România, și pentru el este cea mai frumoasă locație din lume deși a vizitat multe țări considerate mult mai turistice și mai frumoase decât țărișoara noastră. Și ce a fost interesant că la toată lumea zicea acest lucru, nu doar mie. La olandezi, nemți, suedezi etc. M-am simțit ca la o petrecere din țară când mai vorbeam și ciocneam cu el un pahar de vin. Chiar dacă a fost un festival reușit mici accidente au stricat puțin atmosfera. O barcă concurentă din Olanda s-a băgat în noi și în alte 2 bărci. Nu știu dacă a fost eroare umană sau tehnică. Ei zic că a rămas blocată cutia de viteze pe marșalier și nu au reușit nicicum să evite coliziunea, deși la bord sunt 3 căpitani… Din fericire nu a fost nici o victimă, doar o mică sperietură pentru toți. Poliția și ambulanța au sosit destul de repede pentru a controla publicul curios să vadă ce s-a întâmplat. Nouă ne-au îndoit niște bare de susținere și puțin partea din față. Foarța a fost foarte mare deoarece sau rupt și niște frânghii, iar parchetul din bar s-a ridicat sub presiunea impactului. Nu știu dacă asiguratorii au plătit toate pagubele, dar oricum cineva a plătit toate stricăciunile. Oricum am mers apoi în Emden pentru reparații, deoarece siguranța noastră si a turiștilor putea avea de suferit din cauza acestui mic accident.
Am vizitat și Kaliakra, velierul bulgar pe care a lucrat înainte Dylian, bulgarul care acum lucrează cu noi. Este frumos velierul, și în interior și în exterior, dar nu mi-a plăcut că sunt camere și cu 7-9 oameni și nu au atâtea facilități ca și noi, dar per total este un velier frumos. Mai multe despre el puteți vedea pe site-ul oficial. Cam atât despre Rostock, dacă vreți mai multe informații intrati pe hansesail.com si pe site-ul oficial al orașului: rostock.de.