Sport

Run, Tina, run! Constantina Tomescu, aur la maraton

Surpriză de nedescris în cursul dimineţii de duminică. Delegaţia României are o nouă fată de aur! Constantina Tomescu a cucerit titlul olimpic la proba de maraton, după o cursă de-a dreptul senzaţională, în urma căreia suntem mândri că-i suntem compatrioţi.

Spre deosebire de strategia ei din ultimele sezoane, atleta noastră nu a început în forţă, alergând la aşteptare. Astfel, după primii cinci kilometri, era doar a 40-a, cu 18:26 minute. După încă cinci kilometri, a reuşit să urce pe poziţia a treia, pentru ca la borna de 15 km să fie a cincea, cu 53:52 minute.

Avea însă să urmeze o desprindere senzaţională! Constantina a ieşit din pluton şi dusă a fost, trecând prima la 20 de kilometri, poziţie pe care nu avea să o cedeze până la finalul cursei. La jumătatea traseului, speranţele noastre erau cu atât mai mari cu cât pe locul trei se afla o altă româncă, Lidia Simon.

Din păcate, Lidia a terminat cursa a opta, cu 2:27:51. Din fericire însă, Constantina Tomescu a luat aurul, trecând linia de finiş cu 2:26:44. La 22 de secunde de ea, a sosit kenyanca Catherine Ndereba, în timp ce medalia de bronz i-a revenit chinezoaicei Chunxiu Zhou. Cea de-a treia reprezentantă a noastră, Luminiţa Talpoş, a terminat pe locul 18, cu 2:31:41.

Născută la data de 23 ianuarie 1970 în localitatea gorjeană Turburea, Constantina Tomescu – Diţă, după căsătorie – este la prima medalie olimpică. Până la cei 38 de ani pe care îi are, reuşise să câştige celebrul Maraton din Chicago, în 2004, medalia de aur la Campionatul Mondial de Semi-Maraton din Edmonton, 2005, şi bronzul la Campionatul Mondial de Atletism, la maraton, în acelaşi an. Fără doar şi poate, aurul olimpic câştigat duminică la Beijing reprezintă cea mai mare performanţă din cariera ei.

„A fost o mare performanţă. Sunt foarte fericită că am câştigat o medalie, mai ales pe cea de aur. După Campionatul Mondial din Canada, din 2005, toţi spuneau că nu voi reuşi să realizez acest lucru, dar astăzi am dovedit că pot. Medalie de aur pentru mine – este extraordinar”, a declarat după cursă cea care a reuşit să aducă ţării noastre prima medalie olimpică de aur din istorie în proba de maraton.

Rezultate maraton:

1. Constantina Tomescu (ROM) 2:26:44
2. Catherine Ndereba (KEN) – 0:22 sec
3. Chunxiu Zhou (CHI) – 0:23 sec
4. Xiaolin Zhu (CHI) – 0:32 sec
5. Martha Komu (KEN) – 0:39 sec
6. Mara Yamauchi (MBR) – 0:45 sec
7. Irina Timofeeva (RUS) – 0:47 sec
8. Lidia Şimon (ROM) – 1:07 min
9. Souad Ait Salem (ALG) – 1:45 min
10. Salina Kosgei (KEN) – 2:44 min
…………
18. Luminiţa Talpoş (ROM) – 4:57 min

Sursa antena3.ro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments