Advertising,  Stiinta & Sanatate

Studiu nou privind motivatiile utilizatorilor de tigari electronice

pipa_electronica_tigari_electronice_cuibus_blog_transilvaniaUn studiu vast in randurile a peste 19000 de utilizatori de tigari electronice – majoritatea utilizatori de aparate reincarcabile – confirma ca ingrijorarile in privinta efectelor fumatului asupra sanatatii si a dorintei de a renunta sau de a reduce substantial numarului de tigari fumate sunt principalele motive pentru utilizarea tigarilor electronice.

(Vezi: Farsalinos KE, et al. “Characteristics, Perceived Side Effects and Benefits of Electronic Cigarette Use”: A Worldwide Survey of More than 19,000 Consumers. International Journal of Environmental Research and Public Health 2014, 11, 4356-4373.)

Studiul confirma ca foarte multi oameni , cel putin 16000, au renuntat cu succes la fumat cu ajutorul tigarilor electronice. In randul utilizatorilor dedicati care nu reusesc sa renunte complet la fumat, scaderea consumului de tigari clasice este accentuata: de la o medie de 20 de tigari pe zi la numai 4 tigari pe zi.

Studiul concluzioneaza ca “rezultatele acestui studiu global al utilizatorilor dedicati indica faptul ca tigarile electronice sunt folosite mai ales pentru a evita prejudiciile asociate fumatului. Pot fi eficiente chiar si in cazul fumatorilor foarte dependenti si sunt folosite ca substitute pe termen lung ale fumatului. La initiere sunt folosite nivele ridicate de nicotina, apoi utilizatorii incearca sa scada consumul de nicotina, cu numai o minoritate care foloseste lichide pentru tigari electronice fara nicotina. Efectele adverse sunt minore si beneficiile pentru sanatate sunt substantiale, mai ales pentru cei care inlocuiesc complet fumatul cu tigarile electronice. Sunt planificate mai multe studii care sa aprofundeze descoperirile actuale.”

Fiindca acest studiu se bazeaza pe recrutarea utilizatorilor de tigari electronice de pe forumurile si comunitatilor de vaperi, rezultatele trebuie interpretate cu precautie. Acest esantion nu este unul reprezentativ de fumatori care testeaza tigarile electronice. In schimb, este un esantion selectiv de utilizatori dedicati de tigari electronice. Prin urmare, proportia participantilor la studiu care au reusit sa renunte la fumat nu este relevanta pentru populatia generala de fumatori care incearca sa renunte folosind tigarile electronice.

Totusi, studiul ofera informatii valide despre utilizarea tigarilor electronice si despre motivele care stau la baza alegerii vaperilor. Poate cea mai importanta descoperire este ca un mare numar de ex-fumatori au reusit sa renunte si sa ramana nefumatori prin vapare. In al doilea rand, un numar important de fumatori au reusit sa reduca drastic consumul de tigari si sa-si micsoreze adictia folosind aceste produse. In al treilea rand, stimulul coplesitor de-a folosi tigarile electronice este preocuparea in legatura cu efectele daunatoare ale tigarilor clasice asupra sanatatii. In fine, un numar mare de fumatori care au trecut la tigarile electronice au observat imbunatatiri notabile de sanatate. Pentru cei interesati o sursa excelenta este Vapori.ro – unde gasti tigara electronica la un pret excelent.

Pe baza acestor rezultate, nu cred ca sustinatorii gruparilor anti-fumat sunt rezonabili in incercarile lor de a argumenta ca nu s-a demonstrat ca tigarile electronice ajuta la renuntarea la fumat. Rezultatul acestui studiu clarifica faptul ca, pentru sute de mii de oameni, tigarile electronice sunt un ajutor eficient in cazul in care vor sa renunte la fumat.

 .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tigara electronica

Daca nici cele cateva milioane de vaperi care exista nu sunt o dovada ca tigara electronica este eficienta… atunci nu stiu ce ar putea fi!