Externe

Cesena in Fiera – Târgul din Cesena


Cesena in Fiera are loc în fiecare an la începutul verii, în perioada 24-26 Iunie, unde pe străzile din centrul istoric al Cesenei se întîlnesc turiștii cu cesenatii, alături de diverși agenți economici care oferă publicului larg o gamă largă de produse alimentare și non alimentare, jocuri, spectacole, decorațiuni etc.
Pentru Cesena este un moment de întâlnire, festivalul este o bună ocazie pentru a cumpăra un produs la un preț avantajos de cele mai multe ori, indiferent de natura acestuia.
Cesena in Fiera este o sărbătoare inspirată de Sărbătoarea tradițională a Sf. Ioan Botezătorul, este o sărbătoare mare la care participă tot orașul.
Originea acestei sărbători

Specialiștii romagnoli (italienii din regiunea Emilia-Romagna) vorbesc despre Sfîntul Ioan ca o sărbătoare care își are originile probabil în era pre-creștină,  cînd se sărbătorea solstițiul de vară, moment de bucurie pentru renașterea naturii după iarnă, și era o sărbătoare păgînă închinată zeilor naturii deoarece reglementa ritmurile tuturor activităților umane. În timp sărbătoarea citadină sa dezvoltat în jurul cultului Sf. Ioan Botezătorul, existînd și o Catedrală din 1159, favorizând astfel realizarea unor festivități religioase la care participau un număr mare de credincioși din toate părțile.
Ani dea rîndul s-au făcut cercetări pentru a descoperi documente care atestă organizarea unor astfel de manifestări, unicele dovezi despre aceste manifestări au fost jurnalele din 1800 și memoria bunicilor și a străbunicilor. De curînd o recentă descoperire a istoricului Claudio Riva, care a descoperit în arhivele de stat ale orașului Cesena, patru contracte care reglementau târgul, cel mai vechi datând din 5 iunie 1638, când Cesena era un oraș mic de provincie a statelor papale. În acea perioadă, după cum reiese din actul din 1638, târgul a fost lansat de Conservatori (cea mai înaltă funcșie a orașului), se desfășura pe o perioadă de 15 zile în jurul Catedralei (astăzi Corso Mazzini și Corso Garibaldi), cu o expozișie de ceramică, producție foarte importantă pentru oraș, astfel că spectacolul a fost denumit “târgul de vase”. În secolul XVII, deoarece vasul a fost numit de sex feminin: vază (la vasa), veze (le vase), termen care se folosește și în prezent în dialectul din zonă vasi. Olarii care participau la acest târg erau scutiși de impozite și taxe, dar erau sever sancșionași dacă comercializau produsele în afara spațiilor expoziționale amenajate.

Tradițiile și credințele
Interpretările populare asupra stelelor ne informează că în noaptea de Sf. Ioan (între 23 și 24 iunie), avem cea mai scurtă noapte a anului, care este o specie de fereastră spre lumea cealaltă, o legătură între vii și morți, ceea ce face ca ritualurile magice și prevestirile ]n viitor să fie foarte “eficiente”. Era deci posibil ca oamenii să vadă vrăjitoare și spirite misterioase, care nu erau percepute ca spirite malefice sau inamice, iar curajoșii care se întălneau cu asemenea spirite în noapte le salutau simplu cu formula: “Ben sta l’inforcato”.
Sun numeroase riturile și credințele populare pentru această noapte, alimentate în timp de o intensă atmosferă de magie și ocultism. Rostogolirea fără haine în iarba umedă de la roua de noapte te proteja de bolile de piele, 24 de spice de grâu în timpul nopții și ținute tot anul erau ca niște amulete împotriva nenorocirilor din anul următor.  O altă credință era aceea de a te spăla cu rouă pe ochi după care fetele vedeau omul cu care se vor căsători, cel puțin în visele lor. Mai exista și obiceiul cu albușul de ou, care se realiza prin spargerea unui ou într-un vas umplu cu apă din 7 fântâni, după care se lăsa toată noapte pe pervazul ferestrei. Acesta era capabil să prezică viitorul în funcție de forma pe care o lua oul respectiv.

Unele simboluri ale Sărbătorii Sf. Ioan Botezătorul au rămas până în prezent, cum ar fi usturoiul (folosit ca antidot, deochi, împotriva vrăkitoarelor și vampirilor), parfumul lavandei, alături de fluierul de zahar roșu, care s-a alăturat la începutul anului 1800, de obicei în formă de rață, iar culoarea reprezintă un omagiu dulce adus persoanei iubite.

De curând A.C.Cesena (echipa de fotbal din Cesena) este și noua locație unde Adrian Mutu va juca cel puțin 3 ani. Bianco neri sigur o să-l iubească și o să fie alături de el dacă o să dea totul pe teren și nu o să mai facă alte idioțenii pe care le-a făcut în trecut. Multă baftă Adriane și la cât mai multe goluri pentru unicii romagnoli. deja oficialii Cesenei vorbesc de Mutu mania deoarece în ziua în care a fost transferat mai mult de 9000 de persoane au intrat pe site-ul oficial, site care era obișnuit cu o medie zilnică de 2500 vizite. Mutu este cel mai bine plătit jucător din istoria clubului aprox. 1,8 mil euro anual, în schimb antrenorul are un salariu de doar 450.000 euro + un bonus de 150.000 euro dacă evită retrogradarea. E puțin ciudat ca un jucător să câștige mai mult decăt toată echipa și antrenorul..dar în fotbal orice e posibil. Sper ca Mutu să fie locomotiva și liderul de care are nevoie Cesena pentru a rămîne în Serie A, iar alături de Jimenez să facă spectacol pe teren! O să vă țin la curent cu evoluția acestuia în Cesena.
FORZA CESENA!

Vă las să urmăriți câteva fotografii de la evenimentul de anul trecut și anul acesta.
Vizionare plăcută!

Sursa info:

http://www.cesenafiera.com

http://www.cesenacalcio.it

http://www.cesenacalcio.it

Vicențiu Horincar Photography.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments