Americanii de la Bunge au inchis fabrica de ulei de la Oradea

vegoil.jpg

Sursa foto: bunge.com

Grupul american Bunge, cel mai mare jucator de pe piata locala a uleiurilor vegetale, a inchis fabrica de ulei Interoil Oradea, potrivit unor surse din piata, a decis sa inchida fabrica Muntenia din Bucuresti, din cauza rezultatelor slabe din 2005.

Bunge este unul dintre cei mai activi jucatori din industria alimentara locala, grupul american achizitionand in acest an divizia de uleiuri vegetale a Agricover, unul dintre primii jucatori din piata. Compania Bunge a fost fondata in Amsterdam in anul 1818. In prezent sediul central este in apropiere de New York (SUA). Compania opereaza de la vanzarea materiei prime precum cereale si fertilizatori pana la vanzarea cu amanuntul a produselor alimentare precum uleiul alimentar, margarina sau maioneza. Portofoliul Bunge Romania include marcile Floriol, Unisol, Muntenia si Floarea Soarelui, fiind lider de piata in acest domeniu, cu o cota de 30%.

Pentru Bunge, lucrurile nu au stat bine nici in Bulgaria, unde in urma cu o saptamana a inchis o alta fabrica.
bunge romania a decis inchiderea fabricii de ulei Interoil Oradea. Potrivit directorului Bunge Romania, Michael Whitney, decizia a fost luata ca urmare a costurilor mari de productie si a echimii fabricii, care pentru modernizare ar avea nevoie de investitii foarte ridicate. Productia de ulei va fi absorbita, incepand cu 1 septembrie, de fabrica Unirea de la Iasi si de fabrica de la Martfu–Ungaria.

Productia a fost transferata la Iasi si in Ungaria. “Costurile industriale ridicate si volumul mare al investitiilor necesare pentru modernizarea fabricii au stat la baza hotararii actionariatului”, a declarat directorul Bunge Romania, Michael Whitney. Fabrica Interoil Oradea a fost construita in 1940 si necesita investitii substantiale pentru modernizarea echipamentelor si a infrastructurii. “Costurile industriale se ridica mult peste cheltuielile inregistrate de unitati similare, precum fabrica de la Martfu din Ungaria, sau Unirea de la Iasi, in timp ce capacitatea de productie este mult mai mica”, a subliniat reprezentantul fabricii. Interoil a fost preluat de grupul american de firme Bunge in anul 2003. Fabrica din Oradea producea ulei pentru partea de vest a tarii. Pe viitor productia pentru aceasta parte a tarii va fi preluata de Unirea Iasi si de fabrica Martfu din Ungaria, in timp ce fabrica de la Buzau va produce pentru partea de sud.

(Visited 59 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments