Cultura & Media,  Love you Romania

Badea Cârţan…din nou la Roma!

Comosicus_Badea_Cartan_cuibus_blog_transilvaniaSă fie oare primul român care “a intrat” în Europa?

Cu siguranță, unul despre care s-a scris. Oricum, el este un personaj în urma căruia a rămas credința sălbatică pentru visurile cărturarilor din vremea lui și nemărginita-i evlavie pentru cartea în care vedea numai lumină și mantuire (după cum spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga.)

Badea Cârțan a cinstit noblețea latină a poporului său și s-a mândrit cu ea. A fost o voce a latinității în general, și a latinității romane, în special. România Unită și latinitatea au constituit stâlpii de boltă ai adevăratului său crez.

Gheorghe Cârţan cunoscut şi sub numele de Badea Cârţan (n. 24 ianuarie 1849, Cârţişoara; d. 7 august 1911) a fost un ţăran român autodidact care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti aduse clandestin din România, la sate. A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român. În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de independenţă al României.

Pentru că pe nedrept a fost scos din manualele şcolare, mi-am propus să reeditez călătoria sa la Roma în aceleaşi condiţii (opinci,costum popular, cojoc…fără rucsac, sac de dormit sau cort..). Încerc prin această acţiune să-l repun în memoria românilor, şi în plus, în sprijinul imaginii României, voi face cunoscut străinilor pe care îi voi întâlni pe traseu , spiritul românului adevărat, portul şi tradiţiile satului românesc…
Voi pleca din Cârţişoara (satul său natal) pe 7 august, dată când se comemorează moartea sa. Dar pentru asta am nevoie de ajutorul vostru….Badea Cârţan a cărat, dezinteresat, peste 200 000 de volume, din România, în şcolile şi bisericile din Ardeal(atunci sub stăpânirea Imperiului Habsburgic)… Vreau pe parcursul călătoriei mele să donez cărţi tuturor celor interesaţi..cărţi pe care aştept să mi le donaţi tot voi, din surplusul pe care îl aveţi. Magop Mirel.

badea_cartan_magop_mirel_deasupra_clujului_cuibus_blog_transilvania

Pentru donaţii de cărţi, sunați la tel 0755-455303, sau le puteţi trimite direct la Primăria Cârţişoara str.Principală nr 55, jud Sibiu. Pentru cei din Cluj, puteti dona cartile la sediul Asociatiei Support for Youth Development (Marius Berescu – 0728-860568).

Pentru cei care doresc să doneze bani pentru realizarea acestui proiect propus de Magop Mirel o pot face la:

RO 87 BACX 0000000792277000 cont în lei sau RO60 BACX 0000000792277001 în euro la UniCredit Tiriac Bank.

Nu uitați să-l urmăriți pe Facebook..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments