Calare in Carpati
Miercuri, 10 decembrie 2014, ora 17:00, sunteți invitați în Amfiteatrul Belumarin, Institutul pentru Științele Vieții, USAMV Cluj-Napoca, la prezentarea multimedia a proiectului ecvestru Călare în Carpați a domnului Mugur Pop.
Desfășurător orientativ:
– Expunerea unei selecții de fotografii realizate pe traseul Orșova – Sarmizegetusa
– Proiectarea unui scurt film de prezentare (5 min.)
– O prezentare susținută de imagini a unor concepte despre ecoturism ecvestru și pregătirea necesară pentru o relație corectă cu calul
– Discuții libere
Calare in Carpati este un proiect ce promoveaza ecoturismul ecvestru de altitudine si modul in care acesta poate pune in legatura oameni si comunitati, precum si interactiunea om-animal si efectele pe care aceasta le produce.
Sub tema larga Calare in Carpati, Asociatia Descopera Natura a desfasurat mai multe proiecte diferite, printre care:1. Un proiect desfasurat in anul 2010, sub egida Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER) si finantat de guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului European, prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Proiectul isi propunea să utilizeze turismul ecvestru ca alternativă ecoturistică pentru dezvoltarea comunităţilor din jurul sau din interiorul ariilor protejate din România, în scopul sprijinirii conservării naturii pe termen mediu şi lung. Au fost alese parcurile Munţii Măcinului, Apuseni, Munţii Rodnei şi Călimani pentru dezvoltarea turismului ecvestru, deorece aici existau deja mici nuclee de centre de activităţi ecvestre atât în directa administrare a parcurilor, cât şi în comunităţile locale.
2. O serie de proiecte derulate in vara lui 2013, la initiativa Asociatiei Descopera Natura, condusa de Mugur Pop. Scopul a fost, de aceasta data, de descoperire a unor trasee si de documentare – inclusiv sub forma foto si video – a unor teme de interes istoric, pe traseul Orsova – Sarmizegetusa Regia, respectiv pe vechiul drum roman de la Turda la Rosia Montana.
.