Cluj Arena “mai tare” ca Bernabeu sau Mestalla

Luni 9 aprilie 2012, am reușit pentru prima dată să vizitez mult mediatizatul stadion din România – Cluj Arena.

Pentru mine ca și clujean acest loc reprezintă cel mai frumos loc de pe pământ, deoarece este un loc plin de istorie, amintiri, aici am copilărit o bună parte din timp alături de prieteni, atleți, fotbaliști (atât ca sportiv cât și ca suporter și iubitor de sport) și nu în ultimul rând pentru că e Casa lui “U” CLUJ acel Simbol Unic care Trăiește pe malul Someșului Mic!

Dar de această dată am încercat să elimin partea sentimentală și să fiu un simplu turist aflat în capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, care vrea să vadă cel mai frumos stadion din România, deoarece pentru mine cotețul de Național Arena nu reprezintă nimic doar o spălare de bani în stil bucureștean.

De la început țin să precizez că nu voi publica nici un nume, deoarece nu vreau să fie sancționată vreo persoană din cauza acestui post, vreau doar să-mi expun experiența trăită în calitate de turist pe Cluj Arena, iar cei care o administrează sper că vor lua pe viitor măsurile care se cuvin pentru îmbunătățirea serviciilor oferite turiștilor!

Bun..ajung în zona stadionului, parcă părăsit, nici un om în zona, doar eu și o familie plecată peste hotare (3 persoane) care căutau același lucru ca și mine ..încercăm să dăm de un afiș ceva care să ne ducă la intrarea pentru turul stadionului așa cum se menționează pe prima pagina  a site-ului oficial clujarena.ro – Vizitează Cluj Arena,un stadion de top din Europa, 7 RON/tur…

Captură de pe site-ul oficial Cluj Arena

Într-un final băiatul care era cu părinții găsește o ușă unde e scris minuscul orarul pentru aceste tururi, noroc că era și o doamnă în trecere pe culoar și o abordează dacă putem vizita stadionul. Se pare că da..dar parcă deranjam, intrăm într-o sală mare cu vreo 5-6 angajați, operatori care se uită ca la marțieni..se gândesc oare ce fac aștia aici într-o zi de luni. Brusc cum se întâmplă la noi, dacă pui vreo întrebare indiferent de natura acesteia,  automat îți este aruncat în față prețul sau ești avertizat că trebuie să le dai bani, cred că e un avertisment care vine din subconștientul unora și încearcă să te tragă de/pe mânecă să te gândești de 2 ori dacă vrei serviciul respectiv sau nu:).

Dacă deja eram intruși și deranjam o domnișoară ne spune rapid că avem de plătit 7 lei de persoană, credeam că tot ea o să ne fie ghidul în acest tur, dar rapid încasează banii și pasează responsabilitatea la un tânăr care se uita dubios la aparatul meu un simplu DSLR semiprofesional un Nikon D90. Era clar ce va urma, număram în gând secundele până până când acest tânăr urma să mă avertizeze că nu am voie să fac fotografii cu aparate profesionale. Pam pam..știți că pentru a face fotografii cu aparat profesional se plătește o taxă suplimentară nu? îmi spune el după 10 secunde.. Ce pot să fac..doar haz de necaz, dar stau calm că sunt doar un umil turist. Îi spun că nu e profesional că e doar semiprofesional și fac doar pentru mine fotografiile, dar nu ai cu cine..miticul tot mitic, deoarece acest domn nu avea nici o treabă cu U sau cu un ghid profi. Există o taxă pentru o ședință foto, ok merg cu o mireasă și o pozez nud pe Arena de nisip și atunci da plătesc taxa de 200 de lei, dar nu plătesc pentru o simplă poză de turist această sumă uriașă și nu cred că vreun simplu turist o va face vreodată.

Bun întreb politicos dacă cu telefonul pot să fotografiez și primesc un răspuns pozitiv. Bun eu fac poze cu telefonul iar ceilalți cu o tabletă..

Turul începe sec, parcă eram într-un film soviet, poftiți în lift..mergem până la etajul 5 să vedem totul de sus…texte, introducere nimic..parcă eram la o vizită de apartament, vă place panorama de pe geam, urmează să vedeți camerele, vă spun prețul și gata.

Mai puneam eu câte o întrebare să văd ce știe ghidul..câte locuri are stadionul..păi parcă x sau y locuri..dar nu mai știu exact. Ok zic am dat de ghidul NU ȘTIU e clar. Vorba aceea lunea nici iarba nu crește, mai bine mergeam în altă zi poate era mai bine:))

Putea foarte bine și simplu să facă o introducere, despre acest loc plin de istorie, când a fost construit primul stadion orășenesc cu tribuna din lemn (1100 locuri care în prezent se află în Câmpia Turzii) inaugurat în 1911 și când o echipă a Clujului învingea cu 8-1 pe Galatasaray Istambul, apoi peste 50 de ani avea loc inaugurarea stadionului municipal, botezat Ion Moina în anii ’90 (28.000 locuri), iar în 2011 a fost inaugurat actualul stadion pe care autoritățile l-au botezat Cluj Arena (30.020 locuri), dar suporterii ar vrea să poarte numele marelui Dr. Mircea Luca.

Bun vizităm și zona vip cu separeuri, apoi vizităm o sală unde se pot organiza nunți, recepții de tot felul și suntem informați că prețul este de 1500 lei pe 8 ore..bine de știut, dar nu era o informaie capitală pentru un tur de acest gen..dar ce să așteptăm de la ghidul NU ȘTIU.

Apoi ajungem și la nivelul terenului..avertizați fiind că nu avem voie să călcăm iarba. Bine frate dar ce e cianurată ..urăsc porcăria asta din România cu nu călcați iarba..păi noi românii parcă ne-am născut între betoane și refuzăm orice legătură cu natura.

Pe site-ul oficial apare că terenul se poate închiria cu 6000 lei pe oră, deci dacă facem un calcul simplu eu am plătit 7 lei, deci aș avea voie la 4,2 secunde să calc gazonul fără crampoane să-mi fac o poză pe el, nu? Pe Bernadeu se poate, pe Mestalla se poate, dar pe marele Cluj Arena nu se poate atinge gazonul că e poleit cu aur sau mai adevărat cu nisip că gazonul nu prea există în multe locuri.

Bun mergem apoi și la vestiare după care vizita noastră se termină cu îndrumarea ghidului spre cartea de oaspeți unde putem să lăsăm un mesaj după această vizită interesantă… Nu am vrut să scriu urât despre acest loc unic pentru că un individ nesemnificativ mi-a stricat turul. Acest personaj nu merită nici să lucreze pentru Cluj Arena, dar să mai fie și plătit din banii publici să-și bată joc de istoria sportului din CLUJ-NAPOCA!

Cam asta a fost vizita la Cluj Arena, un eșec total, am rămas atât eu cât și familia care a fost cu un gust amar despre prezentare, dar încântați de ce am văzut. Păcat că la noi se fac stadioane de 5 stele, iar apoi acestea au un management de comună, cu oameni incapabili sau și mai rău proști și aroganți.

Ce treabă are stadionul Santiago Benadeu și Mestalla  cu acest post..păi vroiam să fac o comparație cu alte vizite de acest gen de pe alte stadioane, respectiv cu stadionul celor de la Real Madrid și al celor din Valencia. Poate comparația e puțin exagerată având în vedere diferențele dintre cele 3 simboluri, dar încerc să descriu pe scurt cum decurge un tur pe alte stadioane.

Biletul de intrare este 16 euro pe S. Bernabeu și de 7 euro pe Mestalla, până aici e cam la fel cu ce se plătește la Cluj Arena dacă luăm în calcul veniturile și puterea de cumpărare a românilor. Ambele locații oferă posibilitatea unor rezervări online a vizitelor, lucru foarte util pentru a evita înghesuiala și pentru o rotație a ghizilor plus orarul. Biletele lor le poți folosi apoi pentru a obține reduceri la produsele promoționale, intrări gratuite la alte evenimente, muzee depinde de colaborările pe care le au în anumite perioade.

Locațiile care se vizitează sunt cam aceleași, dar peste tot poți vedea indicatoarele pe unde să mergi, totul e organizat până la cel mai mic detaliu. Pe Bernabeu nu poți vizita din păcate decât vestiarul oaspeților, în schimb pe Mestalla se pot vizita ambele.

Totuși cele 2 simboluri au filozofii diferite în ceea ce privește vestiarele oaspeților, dacă pe Bernadeu acesta este destul de sărăcăcios pentru a umili adversarul de la început, pe Mestalla condițiile pentru oaspeți sunt mai bune pentru al adormi:D, deoarece Benitez avea probleme cu jucătorii că nu se concentrau la indicațiile lui și astfel a decis să elimine comfortul și să revină la clasicele bănci din lemn, care nu prea te lasă să dormi.. Ambele variante au avut succes, pe Cluj Arena vestiarele sunt similare, atâta doar că echipa gazdă a decis să-l schimbe deoarece au avut ghinion după a 2-a revenire..

Ghidul de pe Bernabeu sau de pe Mestalla nu prea tace..adică nu are timp, deoarece vrea să-ți dea cât mai multe informații interesante și pe care să nu le uiți repede. Plus că lumea pune fel și fel de întrebări.

Toți sunt amabili și mi-au făcut fotografii fără nicio problemă cu același aparat DSLR semiprofesional, fără să plătesc ceva în plus sau să se lege cineva de mine.

Site-urile celor 2 echipe sunt traduse în mai multe limbi engleză, spaniolă, chineză, indoneziană, arabă, cel pentru S. Barnabeu, iar pentru Mestalla în valenciană, spaniolă, japoneză, franceză, engleză. Cluj Arena are site-ul doar în limba română..

Din păcate se pare că firma care administrează această bază nu e interesată să aducă profit prin organizarea de vizite pentru turiști..vă garantez că dacă ar exista cu adevărat un tur al stadionului s-ar putea face bani frumoși. Pe lângă iubitorii de sport care ar veni să-l viziteze s-ar putea include în traseele destinate turiștilor și cu o prezentare frumoasă ar ajunge treptat unul din locurile emblematice din Cluj-Napoca.

Prețurile sunt uriașe în comparație cu serviciile oferite de firma care administrează Cluj Arena.

Oare de ce românul face ceva măreț iar apoi organizarea și administrarea este de toată groaza? Tot respectul Dl. Alin Tișe că ați reușit să ridicați acest frumos stadion Elite, dar de ce nu puneți un management adevărat acolo sau măcar un ghid adevărat pentru aceste tururi?

De ce site-ul dedicat acestui stadion nu este tradus și în alte limbi de circulație internațională? Respect inițiativa tinerilor liberali, care au propus realizarea unui site pe măsura acestei locații unice a Clujului! Un site în mai multe limbi și mult mai atractiv!

Sper ca cei care manageriază Cluj Arena să viziteze mai multe stadioane înainte să se apuce de organizarea de tururi e 2 bani fără nici un sens sau scop..

Atât managerul Radu Rațiu cât și dl. Alin Tișe să schimbe aceste lucruri care nu fac cinste sportului clujean, contribuabilului de rând și nu în ultimul rând “U”-iștilor de  pretutindeni!

Câteva sugestii:

2 tipuri de vizită, scurtă sau mai lungă…cea scurtă să dureze maxim 40-45 minute, iar cea lungă max 2 ore. Prima să fie mai ieftină 5 lei să zic, iar cealaltă 10 lei.

Prima poate să fie făcută pe același traseu, dar cu explicații istorice desigur, iar a 2-a același traseu plus și proiecția unui filmuleț despre istoria lui U CLUJ și a acestui stadion. Această proiecție ar putea avea loc în sala dedicată presei. Iar vizitatorii să primească și mici cadouri simbolice sau cu biletul să poată vizita de exemplu un muzeu, să primească reduceri la obiectele promoționale ale lui U CLUJ sau chiar o reducere la un bilet achiziționat pentru viitorul meci care se va juca pe acest stadion. mai am și alte idei dar nu dau tot din tolbă acum..

Să auzim numai de bine!

(Visited 62 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
diana

Hai U!!!!

diana

Da. Mi-a aratat pe pliantul primit cum a aratat primul stadion, cum s-a numit, cum a aratat al doilea si cum e in prezent! Mi-a vorbit despre investitie, durata de constructie, firmele constructoare, ca-i proiect romanesc, facut de arhitecti romaesti, chiar si de scaune mi-a zis ca sunt facute in Romania dupa modelul stadionului din Germania… si am recomandat stadionul unor prieteni sa mearga sa il viziteze si au fost si ei foarte incantati de prezentare si de ceea ce au vazut.

diana

Salut. Ma mir ca ai avut o asemenea experienta. Si eu am fost in vizita si experienta a fost una deosebita! Mi-a fost prezentata Arena, costurile, s-a facut o trecere in revista a tot ce se poate inchiria, cluburile ce isi desfasoara activitatea aici, chestii pe care inainte nu le stiam. Am fost placut surprinsa de amabilitatea cu care am fost tratata si profesionalismul cu care mi s-a facut prezentarea!

Zamfir Pop

Bă, în loc să-i mulţumeşti că ţi-a luat banii degeaba, faci şi garagaţe? În ce ţară te crezi? Normal era să plăteşti biletu' şi… să te duci acasă. L-ai deranjat pe nesimţitel. Ruşine, Dinu Patriciu!

Lucian Cuibus

Da..am uitat credeam ca vorbele cu super Cluj Arena Elite vor avea efect si in serviciile oferite in zona..dar tot treaba romaneasca a ramas pana la urma din pacate..

Alin

Asta asa-i dar nu cred ca isi permite Walter sa dea atitia bani pe stadion… Oricum pina atunci ne multumim cu el asa cum este si vorba ceea, bine ca este :)

Alin

Prima data cind am citit titlul am vrut direct sa-ti spun ca esti nebun, dar ai si tu pe undeva dreptate, e mai tare la fite si la prostia angajatilor de la stadion, pacat ca nu pune Radu Ratiu biciul pe ei