Advertising

Daca nu ne cunoastem istoria, suntem saraci

Mi-a placut istoria din clasele primare, prin lectiile sale de viata pe care le ofera oamenilor politici si oamenilor obisnuiti. Toti consumatorii de istorie au ce invatat de la domnitorii din trecut, de la savantii si marii calatori ai lumii care au descoperit noi teritorii.

Istoria m-a invatat cat rau pot face unui neam tradatorii, ce inseamna eroism adevarat si intamplari amuzante, cum ar fi cea a lui Joldea ”care a domnit trei zile”.

Invazii de lacuste, comete, moartea calului de inima rea dupa ce stapanul sau a fost executat la Istambul, toate acestea sunt consemnate de istorie.

Si totusi mi-as fi dorit sa invat o istorie curata, neidoctrinata, cum este cea de acum. Elevii zilelor noastre sunt norocosi sa invete si despre regii Romaniei. Noua nu ni se spunea absolut nimic despre ei, de parca nu ar fi existat. Cum sa treci sub tacere perioade mari de dezvoltare din istoria unui popor? Spre costernarea mea, auzeam vorbindu-se despre regalitate pe cei batrani si Hitler era pomenit in manualele nostre de istorie, numai regii nu!

Am lacune in ceea ce priveste istoria nationala si consider ca ar trebui sa studiez singura acesta disciplina, de aceea imi voi comanda Istorie clasa 6 de pe site-ul librariei Delfin. Stiu, intr-a sasea nu se studiaza Istoria Romaniei, dar imi place si Evul Mediu si paralela dintre Europa si Lumea Noua, iar pe site-ul editurii sunt cele mai bune manuale.

Din indrazneala celor care s-au jertfit pentru o idee oricine are de invatat ceva. In trebut, oameni bravi isi dadeau viata pentru a revolutiona omenirea, in prezent, desi se propovaduieste libertatea cuvantului, recurgem la tacere de frica. Ne este frica sa nu fim blamati pentru convingerile noastre, sa nu devenim tinta ironiilor celor din jur.

Poate ca de vina este faptul ca am crescut in frica decenii intregi.

Istorie clasa a 6a este strategia prin care imi atrag nepotul. Adora povestile, dar ii place sa ii povestesc despre domnitorii din trecut, despre perioadele tulburi ale omenirii, despre perioada neagra a Inchizitiei.

Nu ma simt deloc vinovata ca ii spun copilului lucruri tragice sau violente, fiindca viitorii cetateni trebuie sa fie pregatiti.

Marii dictatori ai lumii au cucerit puterea explorand naivitatea oamenilor, greseala care nu trebuie sa se mai repete.

Decat sa ucida virtual, este mai bine pentru el sa stie adevarul.

Cine stie istorie adevarata se poate mandri cu o cultura generala bogata si este pregatit in orice moment pentru un dialog intercultural.

Manualele adevarate de istorie se pot comanda de pe site-ul librariei online Delfin si dupa 3 zile de la comanda, sunt livrate al domiciliu.

Copiii au dreptul sa invete istoria adevarata, le datoram asta. De ce sa mistificam trecutul si sa ii crestem in minciuna. Invatati copiii sa citeasca manual de istorie, asa cum citesc beletristica si obiceiul le va fi folositor.

Multumita librariei Delfin primesc toate cartile acasa si imi satisfac setea si nevoia de lectura. Spiritul meu este mult imbogatit, iar istoria il caleste sa faca fata tuturor incercarilor vietii.

.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments