IT

Dell XPS 15

Avînd în vedere că și eu sunt o victimă a obsolescenței programate, am fost nevoit să-mi schimb laptopul. Am oscilat între Acer, HP, Apple, Dell. În cele din urmă am rămas la ultima marcă datorită serviciilor de garanție și din cauza raportului calitate/preț favorabil. Am ales modelul Dell XPS 15 care oferă un sistem audio de înaltă performanță, o viteză bună și o durată a bateriei satisfăcătoare.
Unii zic că designul e cam învechit și cam fragil. Personal eu am avut altă impresie cînd am primit laptopul..mi se părea cam mare și solid.
După cîteva zile a ajuns chiar să-mi placă, avînd în vedere că mai demult îmi doream un laptop care să aibă colțurile rotunjite ca acesta. Pare masiv și greu, dar este ușor și rezistent.
Noul XPS (Xtreme Performance System) 15 sau XPS L501X este un model nou de notebook multimedia al mărcii Dell.
Are un sistem audio performant JBL cu subwoofer, o placă video NVIDIA GeForce GT 525 M de 1 Gb, și un procesor COre I5 sau I7 după preferințe.
Având în vedere că modelele standard nu îmi plăceau ce configurații aveau, am decis să-mi configurez singur laptopul cu ajutorul unui prieten informatician. Specificațiile  XPS-ului comandat:

-Carcasă Metalloid Aluminum
-Procesor Intel® Core™ i7-2630QM a 2, GHz de generația a 2-a cu tecnologia Turbo Boost 2.0 până la 2,9 GHz
-Genuine Windows® 7 Home Premium, 64bit, English
-DVD cu Windows® 7 Home Premium MUI (64 bit)
-Un an di garanție hardware cu ridicare și restituire inclusă
-6144MB 1333MHz Dual Channel DDR3 SDRAM [1×4096 + 1×2048]
-Unitate optica DVD+/- RW 8x
-Hard Serial ATA de 500 GB (7.200 rpm)
-ecran cu Webcam integrat 15.6 HD WLED TL (1366×768) 720p cu 2.0 Mega Pixel
-Placa grafică NVIDIA® GeForce® GT 525M de 1GB
-Bateria Li-ion cu 9 celule de 90 Wh
-XPS L502x Order – Italy
-Italian Documentation
-Datasafe Local 2.3 Basic
-XPS L502x Resource DVD (Diagnostic & Drivers)
-130W AC Adaptor
-Internal Backlit UK/Irish Qwerty Keyboard
-Mobile Broadband Module – no SIM card included
-Intel® Centrino® Wireless-N 1000 (EUR)
-plus antivirus gratis McAfee® Security Centre    pentru 15 luni

Preț net 769,17 € fără transport (24,17€) și TVA (153,84).

Deși mi-a fost promis că în maximum 8 zile o să-l primesc a durat 3 săptămâni și 2 zile, cu presiune pe operatorul de la care am comandat că renunț dacă nu vine în max 1 lună. În 3 zile după presiunile respective am primit laptopul. Să nu îl credeți pe operatorul Said Araba dacă comandați de pe site-ul oficial Dell Italia (www.dell.it) sau Franța și nu știu dacă lucrează și pentru alte regiuni.
Ruta parcursă de laptop a fost așa asamblat în China în data de 23.04.2011, expedierea coletului în 24.04.2011 ora 6,03, escală în Dubai, de unde a plecat la ora 17:26 spre Koeln, Germania unde s-a odihnit pînă în 26.04.2011 ora 3:45 când a plecat spre Bergamo, Italia, de unde la ora 6:11 a plecat spre Bologna, Ravenna și în jurul orei 10 a ajuns la mine.

Ambalajul simplu dar rezistent, cutie neagra cu XPS așa cum se poate vedea și în fotografie. În interior era laptopul, încărcătorul, DVD cu windows și drivere, un mic manual de utilizare și cam atât.

Prima impresia a fost că e foarte mare, dar plăcut impresionat când am văzut că carcasa este din aliminiu și arată bine. Dell numește acest design “Metalloid Aluminum”.
La prima pornire mi-au cerut dacă vreau sa-mi fac un backup al sistemului, cum am dvd original am refuzat asta. Procesorul quadro core i7-2630QM și placa video Nvidia GeForce GT 525M de 1GB, hard diskul de 500 gb îl face să fie înclus în categoria laptopurilor de top care există pe piață la ora actuală.
Viteză foarte bună la lansarea aplicațiilor și folosesște foarte puțin procesorul. Abia am reușit să folosesc 3 gb din cei 6 pe care îi are.
Bateria în sistem full option ține 5,30-40 după primul test efectuat asupra ei. Cu mențiunea că la început a trebuit să fie încărcată timp de 12 ore.
Mufele sunt bine poziționate, iar cablurile cu ocupă spațiul de pe biroul dumneavoastră.
În față avem doar card Readerul care este foarte util cînd vrem să descărcăm pozele rapid.
În partea stîngă avem USD 3,0 și ventilatorul. În spate avem un port minidisply, HDMI, RJ45 Lan, alimentarea, USB-3, Kensington
Pe partea dreaptă avem un dvd-rom, o mufă Jacl, microfon, și o mufă combinată eSATA/USB 2.0 care funcționează și când laptopul nu este în funcțiune, adică vă puteți încărca telefonul, mp3 playerul fără să mai deschideți laptopul. Garanția este de 12 luni cu transport gratuit. Pentru o prelungire pe 3 ani trebuie să scoateți din buzuar 439 euroi.

Tastatura este retroiluminată cu intensitate maximă, medie și o fără cînd suntem doar cu bateria și nu dorim să prelungim durata acesteia.
Sunetul este excelent nici nu se compară cu ce găsim la alte laptopuri de pe piață. Parcă ai avea niște boxe externe cu subwoofer, doar că sunt incluse în mica bestie XPS 15 creată de Dell.
Autonomia bateriei este de aprox. 5,40 ore după testarea mea. O să văd în timp cum variază această perioadă și o să vă anunț.
Per total îi dau nota 9,5, singurul lucru care nu-mi place e poziționarea SD card reader și dimensiunea ușiței dvd-romului care e cam mare.
În rest jos pălăria și vă recomand să vă luați acesti model dacă sunteți în cautarea unui model fiabil la un preț decent.

.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments