Cultura & Media,  Externe,  Reenactment

Iacta alea est

Mai multe fotografii găsiți în albumul de pe Facebook – Iacta Est Alea.

Expoziția ALEA IACTA EST – Semnele trecerii lui Iulius Cesar prin Cesena a fost inaugurată astăzi de la orele 11 la Biblioteca Malatestiană din Cesena. Am fost și eu cu antrenorul meu de scrimă antică care este în același timp și tribunul din Legio XII Fulminata. Păcat că a fost cam puțină lume, dar având în vedere că în același timp se deschidea o nouă fabrică Technogym la care participau toate oficialitățile  din zonă și pentru că au avut un oaspete cunoscut în persoana lui Bill Clinton, era cam greu să fie în același timp în 2 parți. Totuși a fost și bine deoarece nu a fost înghesuială și s-a putut comunica mult mai ușor. La început am fost puțin dezamăgit având în vedere că a venit și un consilier de la ceva partid care a început cu puțină politică, fonduri de la UE..blablauri care au cam deranjat mulțimea din sală. Apoi a vorbit Gianluca Braschi, directorul Arhivelor de Stat din Cesena și arheologul Cristina Ravara Montebelli care împreună cu directoarea bibliotecii malatestiene, Daniela Savoia, au fost și ghizii în toate cele 3 locații ale expoziției: Biblioteca Malatestiană, Arhiva de Stat din Cesena și Muzeul arheologic. La Biblioteca Malatestiană putem vedea diverse hărți vechi din Italia și din alte țări, iar în unele găsim și pârâul Rubicone – Pisciatello (care constituia granița dintre Galia Cisalpină și Italia), unde se presupune că Iulius Cesar în drumul său spre Roma a pronunțat celebra frază “Iacta Alea Est” – Zarul este aruncat (după cronica lui Svetonio, care a preluat-o cel mai probabil de la Asinio Pollione din lucrarea sa De Vita Caesarum ) în anul 49 î.Hr.,  dar în prezent este eronat cunoscută și promovată sub forma Alea Iacta Est.

La intrare în bibliotecă au fost prezenți o parte din membrii trupei de reenactment din Rimini Legio XIII Gemina care s-au prezentat onorabil pe parcursul inaugurării așa cum se poate vedea și-n fotografiile de mai jos. Unii comentatori mai târzii consideră că Cesar ar fi rostit renumita frază în limba greacă: “El [Caesar] a declarat în greacă într-un glas la cei care au fost prezenți,” și a dat cu zarul “și a condus armata prin [Rubicone]. ” (Plutarh, Viața lui Pompei, 60 2.9). Nu intru în alte detalii istorice deoarece nu prea e punctul meu forte, îi las pe istorici să dezlege aceste enigme, dar mi-a plăcut prezentare probelor existente sculpturi, hărți etc. Ideea acestei expoziții a venit de la polemica din zonă referitoare la locul pe unde a trecut Cesar, fiecare spunând că prin localitatea lui a trecut. De curând unii zvăpăiți asemănători dacomanilor din România au afirmat că locul pe unde a trecut Cesar a fost în Faenza..mintenș ajungem în Milano în ritmul acesta.

Oricum mă bucur că sunt la 3 km de Cesena de locul prin care a trecut Cesar spre Roma, așa cum cele mai multe dovezi duc spre acest loc. Aici este un monument – Sanzione Romana sau Decretum Rubiconsis, construit în 1476, refăcut în anul 1522 după ultimele modificări ale străziilor din zonă.

Mai multe fotografii găsiți în albumul de pe Facebook – Iacta Est Alea.

 

 

 .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments