Stiinta & Sanatate

Lipsa culturii naste minuni

În vremurile noastre, toată lumea e preocupată de situația țărilor sub-dezvoltate, sau de situația oamenilor cu handicap sau de cea a rromilor, sau cum să facem bani mai mulți și mai ușor.
Puțini mai sunt interesați de fenomenele fizice ce ne înconjoară la tot pasul, fenomene care sunt uneori văzute ca și minuni.
Una dintre aceste “minuni” poate fi văzută și în cele 2 reportaje de la The wheather channel și Realitatea tv, unde fenomenul simplu numit desublimare devine o minune.


Acest fenomen a fost descoperit încă din vremuri de mult apuse, și este legat de schimbarea stării de agregare a unei substanțe – în cazul nostru, apa o astfel de substanță cedează caldura pe care a acumulat-o în timpul sublimării. Adică, în exemplul “minunii noastre”, apa, prin fierbere a acumulat căldură Q=lambda x T, pe care o cedează la contactul cu aerul rece. Această cedare este exotermă (cedează caldură- ca să nu mai fie și acest termen o minune). Apa trece din vapori in stare solidă, iar apa noastră trece din stare lichida în stare solida.

Îmi pare rău ca trebuie să subliniez acest lucru, dar este un subiect care se studiază în școala gimnazială….și mi-e cam jenă să văd prezentarea acestui fenomen binecunoscut, ca o minune.

În viață lucrurile se comportă sinusoidal, urci, ca apoi să cazi. Însă e indicat să luăm aminte totuși la lucrurile elementare ce sunt în viața noastră, și să nu marginalizăm studiul științelor naturale: fizica, chimia, biologia și geografia.

Cu stimă,
Codruta BADEA
www.codrutabadea.blogspot.com.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments