Advertising

Lucruri extrem de interesante despre matematica, pe care orice elev trebuie sa le știe

Matematica este una dintre materiile care creaza o multime de probleme in scoala generala, , liceu sau chiar facultate. Daca este analizata in detaliu insa, aceasta materie poate sa genereze adevarate pasiuni si curiozitati.

Nu degeaba clubul matematicienilor 2019 este unul dintre cele mai cautate titluri in materie de carti de pregatire iar multi dintre cei care ajung sa aprofundez matematica devin extrem de pasionati de ea.

De-a lungul timpului, matematica a dat nastere unor curiozitati care mai de care mai interesante.

Daca astazi poti sa iti cumperi o carte clubul matematicienilor si sa intelegi toate simbolurile din ea fara probleme, chiar daca nu esti un as in ale matematicii, in urma cu doar 4-500 de ani, toate aceste simboluri erau inexistente. Acestea au fost inventate in secolul 16. Pana atunci, toate ecuatiile erau scrise in cuvinte.

Printre curiozitatile si lucrurile interesante despre matematica le putem aminti si pe urmatoarele:

  • In urma cu mai bine de 2000 de ani, Eratosthenes a reusit sa estimeze circumferinta pamantului cu o precizie uimitoare. Eroarea sa a fost de doar 2%, ceea ce este de-a dreptul impresionant in conditiile in care nu a parasit niciodata Egiptul.
  • Oamenii fac matematica de mult mai multa vreme decat am crede. S-au descoperit o multime de oase de animale ce dateaza de 30 000 de ani, pe care erau inscriptionate calcule matematice.
  • Cifra zero este inexistenta in numerele romane.
  • Desi un grad Celsius este diferit de un grad Fahrenheit, -40 de grade Celsius sunt egale cu – 40 de grade Fahrenheit;
  • Jocul de carti este unul dintre cele mai interesante modalitati prin care poti descoperi matematica. Daca amesteci un pachet de carti asa cum trebuie, ai toate sansele sa ajungi la un aranjament care nu a mai fost facut niciodata in istorie, lucru destul de impresionant in conditiile in care sunt extrem de multi oameni care se joaca cu cartile.
  • 7 este un numar special. Este o cifra unica din punct de vedere aritmetic, care apare in foare multe povesti din cultura umana. Exista 7 culori in curcubeu, 7 pitici, 7 zile in saptamana, 7 mari, 7 tari si 7 zane bune. Alaturi de 3, este unul dintre numerele care a ajutat foarte mult la dezvoltarea umenirii.
  • Numarul 4 este considerat a fi ghinionist in Asia. In mandarina si Koreana, este pronuntat asemanator cu modul in care este pronuntat cuvantul ” moarte” , ceea ce duce la ideea ca ar fi un numar plin de ghinion.
  • Obisnuim sa asociem numerele pare cu sexul feminin si numerele impare cu seul masculin. Este o obisnuinta careia nu i se stie originile, dar este prezenta peste tot prin lume.
  • Intr-o camera cu 23 de oameni, sansele ca doi dintre ei sa fie nascuti in aceeasi zi sunt de 50%. Statistica este impresionanta, in conditiile in care sunt 365 sau 366 de zile pe an.
  • 111 x 111 = 12321. Calculul functioneaza si pentru numere mai mari, precum 111.111.111 x 111.111.111. Este una dintre dovezile care arata ca matematica este perfecta.

Matematica este perfecta si poate sa fie asociata unui numar foarte mare de activitati din viata. Este motivul pentru care merita sa fie aprofundata, iar clubul matematicienilor art este una dintre cele mai bune variante prin care poate sa fie aprofundata.

Chiar daca la inceput pare a fi grea, cu timpul iti vei da seama ca este o materie logica, prin care poti obtine o multime de avantaje.

.
3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments