Fuck the system

O noua “agresiune la adresa patrimoniului national”

Asociatia “Arhitectura. Restaurare. Arheologie” (ARA) a anuntat ieri, printr-un comunicat de presa, reluarea programului de demolare a caselor din Rosia Montana, in pofida faptului ca in 2007 se ceruse clasarea constructiilor istorice valoroase de aici.

“Dupa demolarea a peste 130 de case, compania miniera a suspendat demolarile in urma actiunii Asociatiei ARA de solicitare a clasarii constructiilor istorice valoroase, inaintata Ministerului Culturii si Cultelor in toamna anului 2007. Prin initierea demolarii, in cursul saptaminii trecute, a casei nr. 163 din localitatea Rosia Montana, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) reia operatiunea de “eliberare a terenului” in vederea unei posibile lansari a exploatarii miniere in cariera deschisa. Avind in vedere ca aceasta casa, asemenea celorlalte case din Rosia Montana, cazute pina acum prada demolarii, se afla in zona de protectie a unui monument istoric clasat, pentru autorizatia de desfiintare este necesar si avizul Ministerului Culturii si Cultelor. Nu avem cunostinta ca acest aviz sa fi fost acordat. Speram ca autoritatile competente se vor sesiza de urgenta in vederea intreruperii demolarilor ilegale” – precizeaza, in comunicatul remis presei, dr. Monica Margineanu Cirstoiu, cercetator stiintific I la Institutul de Arheologie “Vasile Pirvan” al Academiei Romane si presedinte ARA.

In acelasi comunicat, dr. Monica Margineanu Cirstoiu atrage atentia ca cererile depuse in septembrie-octombrie 2007 de catre Asociatia ARA pentru clasarea constructiilor istorice valoroase din Rosia Montana au ramas pina astazi fara efect si ca “Ministerul Culturii si Cultelor a refuzat sa aplice legea care il obliga sa declanseze procedura de clasare”.

Acuzind Ministerul Culturii si Cultelor ca, prin aceasta atitudine, “ignora in mod flagrant legea si se dovedeste in fapt complicele dezastrului patrimonial aflat in curs de desfasurare la Rosia Montana”, Asociatia ARA solicita din nou “clasarea in Lista monumentelor istorice a patrimoniului industrial exceptional de la Rosia Montana”.

Sursa Ziarul Faclia

.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments