Cultura & Media

«Ganditorul» si «Closca cu puii de aur» n-au asigurare in caz de furt

 

Imaginea principala

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) gazduieste cu onoare cele mai importante tezaure care vorbesc despre istoria si civilizatia din spatiul carpato-danubiano-pontic. Cea mai de pret piesa din muzeu este “Ganditorul de la Hamangia”, evaluat la un milion de euro, dar care, la fel ca si celelalte obiecte vechi de sute de ani, nu este asigurat. De aceeasi soarta se bucura si celebra “Closca cu puii de aur”. Ministerul Culturii si Cultelor arunca intreaga problema in gradina muzeului, care, “atunci cand va avea bani”, va “asigura” istoria Romaniei.

“Intr-adevar, la noi sunt cele mai importante tezaure privind istoria si civilizatia din spatiul romanesc de la sfarsitul neoliticului, deci din eneolitic, pana in epoca contemporana”, spune cu mandrie Crisan Museteanu, directorul general al MNIR . Muzeul gazduieste obiecte din aur, cum ar fi celebra “Closca cu puii de aur” sau mediatizatele bratari dacice, piese din argint, ceramica sau diferite piese de imbracaminte din diferite epoci.

“E greu sa fac un clasament, dar pot sa va spun ca mie personal mi se pare ca tezaurul «Closca cu puii de aur» este un tezaur de o valoare exceptionala, chiar daca el nu este intreg. El a fost decoperit in 1837 si pana a fost recuperat de la piciorul unui pod de pe langa Pietroasele, 10 din piese au disparut”, a mentionat directorul general al muzeului.

“Exista piese care nu sunt din aur, care nu sunt impodobite cu pietre pretioase, dar care sunt mai valoaroase ca acestea. Un exemplu este «Ganditorul» care e din lut, e stratificat, alaturi de «femeia lui». Reprezinta una dintre cele mai valoarase piese ale noastre”, a completat Museteanu.

Nu sunt bani pentru a pune la adapost lucrarile

Celebrul “Ganditor” a fost evaluat la un milion de euro, fara perechea sa, care este mai putin valoroasa, si in ciuda valorii sale, mai ales din punct de vedere istoric, nu a fost asigurat. Aceeasi soarta o au si celelalte obiecte din muzeu. Din lipsa de fonduri, conducerea MNIR a ales o varianta mai convenabila: orice piesa este asigurata in momentul in care iese din muzeu, doar pe perioada in care va lipsi.

Astfel, peste 1.000 de obiecte, printre care si “Ganditorul”, au fost asigurate pentru 17 milioane de euro de la sfarsitul lunii mai pana pe 15 septembrie, cand au lipsit din muzeu pentru a fi expuse in Elvetia.

“In prezent, nu avem forta financiara sa asiguram toate obiectele care sunt depozitate in muzeu si atunci am ales formula ca, in momentul in care ies din muzeu, sa fie automat asigurate. Asigurarile pot sa ajunga la sume astronomice”, s-a explicat Museteanu.

Asigurarea «Ganditorului» nu e o prioritate pentru MCC

Ministerul Culturii si Cultelor pune problema pe umerii directorului general al MNIR, care, atunci cand va avea bani, va asigura obiectele de patrimoniu.

“Cand va avea bani muzeul sa faca asigurarile, le va face. Bugetul ministerului a fost total insuficient pentru proiecte si programe. Fiecare avem probleme, chiar si la salarii. La o institutie care este sub supravegherea Jandarmeriei, nu am de ce sa am ca prioritate asigurarile. Este raspunderea directorului general!”, a spus cu nonsalanta secretarul de stat al MCC, Virgil Nitulescu.

Alaturi de jandarmi, intregul muzeu se afla sub protectia unei masini de pompieri.

Citeste articolul integral in Gardianul.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments