Otraviti cu sare iodata
Sarea iodată continuă să ne afecteze pe noi toți deși ordonanța care instituie obligativitatea folosirii ei este complet neconstitutională. Oare nu se găsește nici un avocat care să anuleze în instanță acest act abuziv?
Cei care doresc să folosescă în alimentația lor doar sare neiodată e bine să știe că o pot găsi la magazinele naturiste de tip Plafar. Din păcate acest lucru este valabil doar pentru hrana realizată în propria bucătărie, majoritatea produselor alimentare de pe piață conținând deja sare iodată și aditivată cu ferocianuri.
S-au împlinit deja opt ani de la celebra OUG a Guvernului Năstase – în 2002 – privind introducerea sării de bucătărie iodate. O măsură care în loc să amelioreze starea de sănătate a românilor mai mult a înrăutățit-o. De când a fost introdusă numărul celor cu hiper sau hipotiroidie a crescut. Iodul în exces a condus la alte boli, la dereglări de hormoni etc.
În principiu, la momentul introducerii ordonanței Danielei Bartoș aproximativ 8.000 de cetățeni aveau nevoie de suplimentare de iod. Iar aceștia locuiau în zone sărace în culturi ce contin iod, sau aveau o alimentație bazată pe multă varză și conopidă, alimente care produc dereglari ale iodului din glanda tiroidă. În general, aceste persoane puteau fi tratate în proporție de peste 80% administrâdu-li-se câte o doză lunară de 50 mg de iod timp de 3-4 luni. Glanda tiroida conține cam 35 mg de iod, o cantitate mai mare determinând hipertiroidia, iar una mai scăzută hipotiroidia. Iodul ajută la eliberarea unor hormoni ai tiroidiei T3 si T4 care sunt necesari în organism. Pentru acești 8.000 de cetățeni deficitari în iod au început să suporte consecințele alte 22 de milioane de persoane. Iodul a ajuns practic peste tot: în pâine, în mezeluri, în brânzeturi, în lapte (până și vacilor li se dă să lingă sare iodată iarna), în tot felul de produse de patiserie, alte alimente și asta datorită sării iodate. Iodul din sare este instabil în mod natural așa că se stabilizează prin iodură de potasiu și prin iradiere. Pentru ca sarea fină iodată să nu se aglomereze la umiditate se pun antiaglomeranți ca E535 si E536. Aceștia sunt cianhidre (ferocianuri) care la temperaturi de 80-90 de grade Celsius (când se prepară mâncarea) se descompun, iar împreună cu potasiul eliberat se transformă în cianhidră de potasiu, sau altfel cunoscută ca cianură. Un component extrem de toxic, o otravă.
Sarea iodată este toxică
În anul 2002, Guvernul Romaniei a emis HG 568, o ordonanță care impunea ca toată sarea din comerț să fie iodată. Se afirma că, în acest fel, vor fi combătute afecțiunile tiroidiene produse de deficiențele de iod. Numeroși cercetători și medici, din România și din străinătate, familiarizați cu această problemă, afirmă însă cu totul altceva decât această versiune oficială. Studii minuțioase în acest sens au revelat că un consum sporit de compuși sintetici ai iodului crește incidența unor afecțiuni tiroidiene autoimune, favorizează supradezvoltarea și chiar apariția unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul de compuși sintetici ai iodului (ioduri și iodati) produce alergie și mărește intoleranța la substanțele care conțin acest element (de exemplu, cele folosite în radiologie).
Din experiența altor țări, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia, unde s-a practicat iodarea parțială a sării, în unele orașe sau comunități, s-a demonstrat că procedeul trebuie întrerupt imediat, deoarece a crescut îngrijorător numărul cazurilor de hipotiroidie, hipertiroidie (inclusiv Basedow), cancer tiroidian, precum și numărul cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul tiroidian și unele reacții anafilactice la iod (pot fi socuri anafilactice) sunt mortale. În Tasmania, țara care a „beneficiat” de iodarea obligatorie a sării și a altor alimente, s-a remarcat faptul că rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.
În anul 2001, au existat în România 12.417 cazuri de hipotiroidie; în 2000 fuseseră 11.541, iar din 1994 până în 1999 au fost înregistrate între 4713 și 7359 cazuri de hipotiroidie. În plus, tratatul lui Harrison, după care se pregătesc medicii americani, afirmă, la pagina 2143, că „din cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datorează deficitului de iod”… Ca urmare, cercetatorii din celelalte țări care au experimentat, cu rezultate negative, de altfel, iodarea parțiala a sării, au observat că, daca dai iod (compuși sintetici cu iod) unei populații oarecare, unii fac hipotiroidie, altii fac hipertiroidie, unii fac cancere de tiroida, alții au reacții alergice. Din moment ce mai mult de 99% din locuitorii României sunt eutiroidieni, adică normali din punct de vedere tiroidian, nu se justifică deloc administrarea pe trei cai a iodului… S-a constatat că după introducerea ordonanței, în cei opt ani de aplicare, numărul celor cu hipotiroidie a crescut cu 13%, iar cel al celor cu hipertiroidie cu 27%. Timp în care maladiile neurologice cărora îi era adresată iodarea nu au scazut ci dimpotriva au crescut și acestea cu 3-7%, în fiecare an.
Măsura iodării sării e menită să îmbolnăvească și să reducă populația planetei, alături de alte măsuri care sunt introduse, sau cele care vor fi introduse prin celebrul Codex Alimentarius. Deja în cabinetele medicale, numeroși specialiști recomandă folosirea sării normale, marine sau a celei GEMA, extrasă de la mari adâncimi, a sării naturale, care pe lângă sodiu și clor conține numeroase alte minerale, aproximativ 80 la număr, ca și oligoelemente ce ajută la sănătate.
Sursa: agentia.org.