Cultura & Media

Practici agricole si biodiversitate

Sursa foto: Muzeul Țăranului Român

Conferintele de la Sosea
Suna clocoticii-n iarba: incepe coasa.
Practici agricole si biodiversitate

Muzeul National al Taranului Roman – cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, va continua si in 2011 ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala. Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului.

Luni, 14 februarie 2011, la ora 18:00, la Clubul Taranului, va invitam sa aflati mai multe despre legatura dintre practicile agricole, biodiversitate, sustenabilitate si traditii locale, dar si despre modul in care se suprapun (sau nu) reglementarile europene peste ritmul agriculturii traditionale.

Moderator:
Vintila Mihailescu, antropolog

Invitati:
Anna Dahlström, istoric al agriculturii, Institutul de Biodiversitate, Uppsala, Suedia
Tommy Lennartsson, biolog, Institutul de Biodiversitate, Uppsala, Suedia
Anamaria Iuga, etnolog, Muzeul National al Taranului Roman

Considerata de biologi drept una din zonele cheie ale Europei, Romania detine o vasta biodiversitate si un peisaj agricol si natural exploatat aproape integral prin metode traditionale, abandonate in tarile din Europa de Vest. Multe sate inca respira in ritmul naturii, imprimat in traditiile locale, si inca nu se confrunta cu problemele intalnite in tarile europene ce se supun practicilor agricole industriale.

Muncile agricole se fac la timpul potrivit: se coseste iarba cand suna „clocoticii” in iarba, semn ca e iarba coapta; pornesc oile la munte la inceput de mai (Sf. Gheorghe pe stil vechi), cand se masoara laptele la „sambra oilor” (sau „ruptul sterpelor”), ca sa stie fiecare familie cata branza primeste pe timpul verii de la stana; se rotesc culturile de plante, in asa fel incat pamantul sa se odihneasca o data la 2-3 ani.

Cercetarea romano-suedeza a doua sate din Maramures a scos la iveala felul in care metodele agricole traditionale mentin conditii propice de dezvoltare pentru specii de plante care sunt deja amenintate cu disparitia in alte tari europene.

Despre celelalte editii ale Conferintelor de la Sosea puteti gasi texte, fotografii, inregistrari audio si loc de comentat, pe blog la: www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte

Partener: Clubul Taranului
Parteneri media : 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, RFI, Port.ro, metropotam.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural, Cultura, www.modernism.ro, www.artclue.net, LacasuriOrtodoxe.ro, OnlineGallery.ro,www.121.ro, www.comunicatedepresa.ro..

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
rs

sint specialist mediu de ani doresc sa conving autoritatile de proiecte de refacere dar nici o sansa